Thursday, August 26, 2010

Sedangkan Laut Lagi kan Berubah...


Salam pagi Khamis....


tgk tajuk mcm suspen jer, hehehe....actually arini nk stori psl my boss (x psl2 boss pn masuk dlm blog aku kn)....al-kisahnya mcm ni, kiranya sudah hampir 3 tahun aku mendapat boss chinese, tup2 tiba2 satu ptg kwnku (Sandy, merangkap PA boss ku-Dr Chen Chaw Min) hubungi ku....di kala2 nk balik, dia khabarkan kepadaku yg boss kami akan bertukar....HAAAA, mmg terkejut besar dbuatnya, kebetulan aritu my boss x masuk ofis sbb ada meeting kt luar....tetiba ada rasa x best n sedih sgt2......


Actually byk kenangan n tunjuk ajar yg boss aku berikan kepada aku, meh kita stori ckit antara kenangan2 n tunjuk ajar yg penah diberikan kpd anak didiknya ini...


~ Aku lapor diri 13 Mei 2007, awl bln Mei aku mendapat boss iaitu Dr n sesi suai kenal....time ni aku ingat satu2nya nasihat boss padaku...katanya kalo kau xde keje, ko pegi library, it's good 4 u...i ok je kalo ko xde kt tmpt n baca buku kt library....(wpun my boss bhskan diri "aku" "kau" tp bg aku itu merapatkan lg komunikasi antara boss n ank buahnya n yg penting my boss tersgtla sempoi....


~ Ada sekali tu my PSU g DPA so beban keje aku agak berat juga n kdg2 kena buat new thing....ada sekali tu boss bg keje dh time2 nk balikn dlm masa yg sama dia sdg stress sbb byk pindaan akta yg perlu dilakukan...boss bg keje n aku plak time 2 x berapa clear dgn arahan yg diberi....smpi beberapa kali ada je pindaan...smpi ke 1 tahap, apa yg aku buat x menepati apa yg dia nak....so secara x sengaja dia tggikan suaranya buat kali pertama.....tersentuhnya rasa hati time tu n tanpa sedar aku nangis sebaik keluar n dh bg final result spt yg dia inginkan.......Esoknya, seawal pagi aku ke biliknya utk hantar tugasan2 lain yg dh disiapkan n tiba2 boss minta maaf sbb smlm tggikan suara.....katanya "aku minta maaf smlm marah2 kt ko plak, aku bkn nk marahkan kau tp aku tgh stress sbb org atas push2 n kita x ckp kakitangan...hopefully lepas ni kita buat keje sama-sama, kau tolong aku n aku tolong kau"....elok je keluar dr bilik boss, sekali lg aku ternangis....x sangka lak boss minta maaf n aku x kisahpn sbb aku tau dr pengalaman tu byk mengajar aku....


~ Ada masa-masa boss membawa anak2 buah dia mkn2 kt luar....time mkn ni mmg kami enjoy sbb time ni la boss akan berstori mori dgn kami ttg hal luar dr bidang kerja...mmg enjoy sesgt....(^_^)


~ Kali pertama aku ke Parlimen utk bertugas dibawa oleh Dr...bkn setakat balik sesama, Dr siap bwk2 ke sekitar Parlimen n tunjukkan tempat2 yg septtnya aku tau...smpikan surau kt mana pn Dr tunjukkan....otw balik ke ofis, aku ikut Dr dsbbkan Dr kata susah nk dpt teksi dr ctu.....balik sesama kami bercerita mcm2 perkara....dr ctu jugala Dr tau yg aku ni anak bapak sbb ke manapn aku pegi aku akan anta report kepada ayahku.....n Dr akan praktikkan benda yg sama utk ajar anak2nya.....


~ Dr byk mengajar aku berhubung dgn org2 luar...dia memberi kebebasan kpd ku berurusan dgn org2 agensi smpikan penah sekali Ketua Pengarah agensi menghubungi ku...wah, serasa mcm x percaya plak, hehheeh.....n aku juga dibawa berjumpa dgn boss2 agensi jika ada taklimat yg besar n aku membantu seadanya...kiranya pendedahan yg terbaik buat diriku.....


~ Dr meletakkan kepercayaan kpd ku dlm memberi tugasan di mana kalo tugasan yg memerlukan pertimbangannya, tanpa perlu baca dia akan tandatangan...kdg2 risau jgk kalo2 ada kesalahan, tp disebabkan kepercayaan yg diberi dia terus tandatangan...thank u boss!!


~ Momen akhir pada hjg bulan Julai, aku n boss ada Training kt Pullman...time tu jugala kami bekerjasama dlm kumpulan n aku diberi peluang oleh boss utk menyertai sdgkan kalo aku lihat semua peserta yg lain terdiri dari mereka2 yg bergelar boss....tp Dr x penah membuatkan aku rasa rendah diri dgn cara melibatkan diri dlm memberi pendapat, pandangan dan idea....Thanks again Dr di atas kesempatan yg diberi.......


Smlm setelah tidak lagi bergelar boss padaku lagi, Dr minta aku buatkan satu tugasan berhubung dgn agensi.....berulang kali dia minta maaf sbb menyusahkan aku........dh dpt input seperti yg dikehendaki, aku hantar kepadanya.....sempat kami berbual seketika, n Dr tetap bertanya keadaanku skrg, khabar diriku n perkembangan.....bila aku khabarkan yg aku akan kawin hjg thn ni n pelawa dia, Dr kata aku pegi kalo ko dtg jumpa aku.....berkali2 aku katakan yg aku pasti akan jumpa Dr...tp dia tetap katakan mana tau ko dh x nak jumpa aku lg, huhuhu sedey plak rasanya......Walaupun Dr akan senyum setiap kali terserempak dgn ku, tp aku tau dlm hatinya tidak seperti mana yg tergambar pada luarannya....sblm ditukarkan, aku perhati Dr dh demotivated n dia cuba elakkan diri dr berada di pejabat...kesian kt Dr, mudah2an perjuangan Dr akan beroleh kemenangan.....n aku akan sentiasa mengenang setiap jasa Dr pada diriku...TQ boss!!

2 comments:

NuZuL said...

yup... Dr.X mmg best n friendly dgn staff die. Ain tgk mse wan jd PSU die. Xpe, En.M pun ok..;)

azira rais said...

Yup betul 2 Ain, xpela sekali sekala kita berubah haluan plak kn...xkn selamanya kita dgn keadaan yg sama kn...huhuhu...