Thursday, December 29, 2011

Anugerah Terindah Dari Ilahi

Nusaibah Safiyya di usia 2 hari

Bismillah dan salam buat semua.....


Rasanya ni la yg paling lama sy tidak mengupdate entry.....sedang menyesuaikan diri dgn kehadiran org baru di sisi....Setelah 21 hari dilahirkan, baru kali ni saya punya kesempatan mencoretkan sesuatu di blog kesayangan saya ini.....Kali ni saya nk story rentetan kelahiran cahaya mata kami yg pertama di mana telah menukarkan status kami suami isteri sebagai ibu dan ayah....


Pagi Jumaat, 9 Disember 2012 semasa sedang bersiap2 untuk pergi bekerja saya suarakan pada suami yg saya tidak sedap perut.....ke tandas membuang segala bagai akhirnya saya rasa 'kuat' untuk pergi bekerja...hari pertama suami menghantar saya ke tempat kerja kiranya....di pejabat saya masih seperti biasa, pagi itu saya bersarapan nasi goreng kosong sahaja....selesai makan, saya turun ke Dewan memandangkan adanya taklimat SBPA.....semasa mendengar taklimat tersebut, saya merasakan perut n pinggang sesekali terasa sakit...tidak sedap hati, saya mencatatkan kekerapan rasa sakit tersebut.....tgk2 setiap 15 minit saya rasa sakit namun saya masih boleh bertahan memandangkan sakit tersebut berlalu sekejap sahaja.....Ketika ini saya masih tidak tahu yg itu adalah sakit contraction.....Selesai taklimat saya kembali ke tempat saya dan ke tandas jam 10.30 pagi....alangkah terkejutnya saya apabila saya terlihat ada darah, bkn tompokan darah yg berwarna coklat atau lendir tp darah biasa yg cair.....saya jadi tergamam dan terasa lemah seluruh tubuh......kembali ke tempat, saya suarakan pada sahabat saya Akma ttg tanda2 tsb, dia menyarankan saya ke hospital dan dia serta lagi seorang sahabat saya, Izan ingin menghantar saya ke hospital namun saya menolak.....tanpa membuang masa, tepat jam 10.42 pagi, saya menghubungi suami saya......dalam pada bercakap2 dgn suami saya, tanpa sedar saya menangis teresak2.....saya x pasti apakah motif saya menangis, sama ada saya takut untuk menghadapi momen utk bersalin atau terharu sbb kehamilan sy akan berakhir x lama lagi.....kemudian sy menghubungi ayah saya yg berada di Puchong, perkara sama berlaku saya masih menangis tp under control....x lama lepas tu, abg saya yg kedua menghubungi saya dan dia byk menenangkan saya......setelah selesai memberi penerangan kepada Akma akan tugasan2 saya yg masih pending, saya pulang ke rumah setelah suami saya tiba......Melihatkan wajah suami yg tenang dan x sabar melihat wajah anaknya, saya juga menjadi tenang dan kami berbual2 sepanjang perjalanan...Saya memutuskan utk pulang ke rumah terlebih dahulu kerana ingin suami dan ayah saya menyelesaikan solat Jumaat, tambahan pula sakit yg saya rasakan masih dpt saya tahan.....


Sampai di rumah, suami membasuh kain manakala saya menyapu dan mengemas rumah sementara menunggu mak dan ayah saya sampai dari Puchong......selesai mengemas, kami berbual2 seperti biasa dan saya tidur seketika sebelum bersiap utk ke hospital......Dalam jam 2.30 ptg, saya mandi n basahkan rambut sebelum bersiap ke hospital....dalam jam 3.20 ptg kami selamat tiba di Dewan Bersalin Hospital Putrajaya.......setelah diperiksa, bukaan saya adalah 3 cm dan diminta mendaftar masuk wad memandangkan bukaan saya telah byk.......selesai semua dlm jam 4.40 ptg barulah saya ditolak ke wad.....di dalam wad, saya merasakan rasa sakit makin kerap tp masih boleh bertahan....selesai suami dan ayah bergilir solat Asar, x lama kemudian saya berjumpa dgn Dr Hamidah dan ketika itu bukaan saya masih sama 3 cm....Dr Hamidah beritahu setiap 4 jam Dr akan dtg check bukaan dan beliau menyatakan saya mungkin bersalin esok dan beliau juga memberitahu yg beliau kena pulang ke Melaka atas urusan yg penting dan insya-Allah esok beliau akan kembali.....beliau juga menyatakan yg sekiranya saya bersalin hari itu juga, dia akan standby kan seorang Dr perempuan utk saya...


Kembali ke wad, saya merasakan sakit makin kerap dan menyebabkan suami serta ayah saya terpaksa bergilir mengurut belakang saya.....Teknik pernafasan yg saya pelajari saya cuba amalkan namun x dpt membendung rasa sakit tsb...setiap kali rasa sakit itu dtg, serba x kena dibuatnya...sekejap saya berjalan, sekejap saya merangkak, sekejap saya berteleku di kerusi, di meja dan segenap ruang wad saya jelajahi utk kurangkan rasa sakit......Saat ini tiada perkataan lain yg saya suarakan pd suami melainkan "sakitnya abg"....dan suami akan menenangkan saya....dalam jam 7.00 petang saya sudah tidak mampu menahan rasa sakit dan meminta suami memberitahu nurse yg saya inginkan ubat tahan sakit.....tunggu punya tunggu akhirnya nurse dtg utk memeriksa saya sebelum memtuskan utk bg ubt tahan sakit selepas azan Maghrib....ketika nurse memeriksa saya, ayah dan suami saya ke surau utk solat Maghrib....setelah diperiksa, bukaan adalah 6 cm dan nurse terus decide utk hantar saya ke Dewan Bersalin......sementara mereka menyiapkan apa2 yg patut, suami saya dh kembali....detik ketika saya nk ke naik ke katil, saya sempat peluk suami saya dan meminta maaf padanya.....dan suami membisikkan yg tiada salah saya pernah lakukan dan sekiranya ada, dia sudahpn memaafkan......saya mkn sebiji kurma utk memberi tenaga kepada saya.....



Sampai di Labour Room, segalanya saya merasakan terlalu pantas...tgn kanan saya dicucuk utk dimasukkan air....masa yg sama saya ditanya utk mengambil epidural atau x?masa yg sama juga ada sorang yg memeriksa bukaan saya.....saya menolak utk mengambil epidural, x tahu apakah alasan utk sy menolak sedangkan saya nk sgt ubat tahan sakit.....Bila diperiksa, bukaan saya telahpun 8 cm dan mereka menyatakan untuk memecahkan air kutuban......ketika ini, saya masih ingat saya cuba melengahkan mereka kerana saya terlalu mengantuk dan perlukan tidur utk kembalikan tenaga namun mereka terpaksa juga memecahkan air kutuban saya......setelah dipecah, saya merasakan air hangat mengalir deras dan saya dengar seseorang berkata dh fully dilate dan minta dr dipanggil segera......Apabila Dr Hasliena tiba, saya bersyukur kerana masih dapat Dr perempuan yg menutip aurat utk menyambut kelahiran bayi kami dan saya masih ingat seorang nurse di sebelah kiri saya bertanya suami ada x?saya nyatakan dia berada di luar.....sebaik suami tiba, sesi teran meneran pn tiba...Dr pesan agar meneran bila saya rasa nk meneran......Dr tunjukkan pada suami yg rambut bayi kami telah kelihatan dan suami juga menyatakan perkara yg sama kpd saya....Dgn seorang nurse di sebelah kiri saya, suami saya di sebelah kanan saya merasakan sokongan moral yg tidak berbelah bagi dari mereka.....Saya teran kali pertama, Dr katakan lagi sikit Azira, suami juga nyatakan perkara yg sama......saya berehat seketika sebelum mengambil nafas dalam dan bila dtg gesaan utk meneran, saya terus meneran sekuatnya...saya cuba curik2 amik nafas apabila merasakan nafas saya hampir habis dan Alhamdulillah tepat jam 8.20 malam lahirlah cahaya mata pertama kami ke dunia.......


Dr terus meletakkan bayi saya di atas dada saya, dan ketika ini berulang kali saya ucapkan kata syukur dan saya perasan suami saya mengesat airmata nya di sisi setelah saya melahirkan zuriatnya......Saya juga mengalirkan airmata setelah bayi kami selamt keluar...momen tersebut saya rasakan cukup indah dan rasa sakit semua hilang serta merta apabila terlihatkan anugerah yg telah dikurniakan oleh Ilahi.....sejam saya di wad Bersalin untuk memberi susu kepadanya sebelum kami ditolak ke wad......



Syukur Alhamdulillah di atas kurniaan yg diberi, diberi kemudahan kepada saya untuk melahirkannya dan disokong oleh insan2 yg tersayang di sisi......Malam itu bermulalah sesi tido x lena kami...... :-)


Bayi perempuan tersebut dengan seberat 3.0 kg, panjang 50 cm dan lilitan kepada 32.0 cm kami namakan Nusaibah Safiyya binti Muhammad Saiful......nama tersebut kami putuskan dan memberi makna yg cukup mendalam buat kami....Nusaibah merupakan salah seorang srikandi Islam dan kisah mengenainya tercatat di sini http://ahliahdakwah.blogspot.com/2011/02/nusaibah-binti-kaab-srikandi-penolong.html Manakala maksud Safiyya adalah : Untroubled, serene, pure, best friend...reason kenapa kami memilih nama srikandi tersebut adalah mengenangkan bahawa dia pernah berjuang di awal dia di alam rahim saya di mana saya pernah hampir2 kehilanggannya dan syukur dia berjuang utk hidup sehingga kelahirannya........




Wednesday, November 23, 2011

Checkup @ 37 weeks



Bismillah dan salam buat semua.....


Memandangkan dh masuk minggu ke 36, maka makin kerapla rutin check-up saya....Last week sy di Hospital Putrajaya, so mggu ni continue dekat KK presint 9 semula.....Appointment saya jam 9 pagi, namun saya hadir jam 8.30 pagi utk register plus utk mendengar ceramah penyusuan susu ibu......TQ to my dear hubby sbb sediakan bekalan utk sarapan kepada isterinya sbb mmg arini saya habis check-up agak lewat dari selalu.....Habis ceramah jam 10.00 pagi, saya terus membuat rutin biasa iaitu urin tp kali ni saya perlu ke makmal utk amik darah, saya pelik jugak kenapa kena amik darah lagi rupa2nya mmg time 36 minggu kena amik darah sekali lagi tp disebabkan last week saya check-up di Hospital so sbb tu ler darah saya kena amik time minggu ke 37 nih....Menunggu kt makmal yg terasa lama ckit, pastu baru menunggu kt bilik no.15.......So overall keputusannya adalah seperti berikut:




Berat Badan : 61.5 kg (turun 200 gram dr minggu lepas)

Tekanan Darah : 121/88

Tinggi Rahim : 36 cm

Kedudukan Janin : Ceph

Jantung Janin : 142 bpm (time check ni, dia tido kot sbb mmg x aktif time tu)

Urin (Albumin) : N

(Gula) : B

HB : 13.4




Time jumpa nurse tu saya minta kepastian kenapa kena amik darah kt makmal tadi...rupa2nya utk ujian Talesimia...Syukur Alhamdulillah hasil keputusan ujian darah saya semuanya normal....nurse juga bgtau yg kedudukan kepala baby dh masuk ke laluannya dan insya-Allah kedudukannya akan tetap di situ (Amin, mudah2an)......saya juga di tanya ttg persiapan brg2 baby dan Alhamdulillah semua dh ready n nurse pesan suh masuk dlm kete plus dgn buku pink kena sentiasa ada......Sambil2 nurse check perut, beliau sempat berpesan agar perhatikan sebarang perubahan tanda2 bersalin seperti keluar air kutuban, keluar lendir plus darah n kekerapan kontraksi supaya saya segera ke Hospital.....mudah2an semuanya dipermudahkan buat saya dan bayi.......doa2kan utk kami yer...






Tuesday, November 22, 2011

Update.....

rindu ler kt budak nih




keistimewaan Luth, mata hitam dia lagi byk dr mata putihnya.....geram ler kt budak nih






Bismillah dan salam buat semua.....

Lately tgh xde idea nk tulis psl apa....byk cite nk dicoretkan tp mood nk menulis tu xde....so saya juz senaraikan apa yg dh berlaku sejak 2 menjak nih....



a) Alhamdulillah sy dan suami sudah mengikuti kelas antenatal di PPUM pada 12 November 2011 yg lalu....So far kami berpuas hati sebab dpt menambah ilmu ttg kekeluargaan yg mana sebenarnya kami merasakan diri kami terlalu cetek mengenainya.....Saya juga berbangga dgn suami sy yg tersayang sbb sudi menjadi model utk mendemo cara2 utk memegang baby ketika menyusu.....hehehe, i love u darling!! mmuahh.....

b) Pada 17 November 2011 yg lalu juga saya telah bertemu Dr Hamidah utk 2nd appointment....kali ni saya sendirian memandangkan suami tidak dapat turut serta disebabkan tanggungjawab pada kerja......Appointment tersebut adalah ketika kandungan saya berusia 36 minggu.....Alhamdulillah Dr Hamidah bgtau kepala baby dh pada laluannya dan bila di scan berat baby dh 2.8++ kg...Syukur sgt2 baby kami membesar dgn sihat dan sekarang ni dh makin kerap mengeras dan setiap mlm time tdo adalah 2-3 kali saya ke tandas.....kdg2 rasa nyilu jer, hohoho



c) 19 November 2011 saya dan suami berkesempatan ke 2nd Maternity Expo @ Mid Valley...percaya x kami dh terpacak kt sana seawal jam 9.50 pagi dan ternyata mmg dh ramai orgpun....TQ to my dear hubby sbb setuju juga membawa sy ke sana......Hari yg sama juga saya dan suami ke Nilai 3 lepas menghadiri kenduri di kawasan rumah kami dan solat Zuhur.....Syukur urusan kami dipermudahkan dan byk brg yg kami target tercapai untuk dimiliki......



d) 20 November 2011 adalah hari kami suami isteri bergotong-royong...Seawal pagi ke pasar, balik dari pasar saya di dapur mencuci brg2 basah dan memasak utk juadah tengah hari manakala suami pula basuh+jemur kain+mop lantai.......hari ini juga seperti dirancang, saya telah mengemas brg2 utk dibawa ke hospital nnti...(suami saya sentiasa mengingatkan agenda tsbt dari sehari ke sehari)....



e) 21 November 2011 selesai memasak utk juadah mkn mlm, saya merasa sakit2 di bahagian pinggang ke bawah.....terfikir juga sama ada ianya contraction atau apa tp saya masih boleh bertahan.....sambil menemankan suami menonton bola, sakit saya masih berterusan tp bila saya bersandar di sofa boleh dilihat dgn jelas perut sy terbonjol-bonjol bergerak ke kiri n ke kanan dan baby kami bergerak dgn aktifnya smpikan suami saya terkejut tgk pergerakan dia.......ada masa2 tertentu saya dpt menangkap kakinya yg terus-terusan menendang di bawah rusuk kanan saya tp ternyata baby kami ni penggeli orgnya sbb setiap kali sy memegang kakinya dia akan alihkan kedudukan kakinya sehingga sy x dpt memegangnya lagi....comel la awak nih, geramnya.....x sabar nk jumpa!!may b saya sakit2 disebabkan baby kerap sgt mengeras kot...menjelang time tdo, barulah beransur rasa sakitnya......



Ok tu jer kot ringkasan sepanjang saya x update blog nih, now looking forward utk :



a) Kehadiran kedua ibu bapa dan keluarga abg Man ke rumah kami pada Sabtu ini dan cadangnya kedua-dua abg saya yg di Puchong n Subang juga akan dtg berkumpul di rumah saya.....saya dan suami amat mengalu2kan dan saya la paling xcited sbb dpt berjumpa dgn semua ank2 sedara saya yg pelbagai ragam n keletah.....



b) tiba2 saya teringin nk mkn durian kampung mak sbb skrg tgh musim durian.....nk kirim kt ayah saya rasa x smpi hati plak sbb jenuh dorang kena tahan bau perjalanan dari Ipoh-Putrajaya....especially bapak saya sbb dia x tahan sgt dgn bau durian, pening katanya......sbg alternatif, saya bercadang nk minta bonda tersayang saya membuat bubur durian sbg ganti x dpt mkn durian mentah.....iskh, terliur rasanya......



Monday, November 14, 2011

2nd Maternity Expo




Yezza, akhirnya muncul kembali......niat di hati ingin menerjah ke sini hujung minggu ini dengan harapan encik suami tidak bekerja ari Sabtu n Ahad dan juga kesihatan saya mengizinkan...Amin.....walaupun brg2 baby dh complete tp nk jugak menjengah ke sini ^_^



Conversation Malam Tadi...

mcm ni la muka Luth kalo time dia berfikir, merenung sambil berkerut dahi


Luth mesti gelak mcm ni kalo tau Chik Saiful dia risau 'habit' Luth terjangkit kt baby kami



pix Luth terkini, Aidil Adha



Bismillah dan salam buat semua.....

Tatkala masih fresh, saya nk update perbualan saya dan suami malam tadi....Alkisahnya time tu saya tengah menggosok baju di ruang tamu...Suami keluar jer dari bilik, terus menerpa ke arah saya dan bertanyakan hal ni......


Suami : Yang, nanti kalo pasang katil baby, dia nampak la kipas kt atas...


Isteri : Nampak kipas??(mmg confuse sgt2 time ni)...Habis tu kenapa kalo nampak kipas?bukannya dia kena kipas direct nanti sbb kita yg betul2 kt bawah kipas (sangkaan saya, suami risau kalo baby kena kipas direct ni takut terkena asthma sbb both of us mmg penah ada asthma kecik2 dulu)

Suami : Xla, nanti dia berkerut2 dahi tengok kipas kt siling plak mcm Luth (anak sedara saya yg ke-6)


Isteri : hahaha......ada plak mcm tu.... (saya bantai gelak sekuat hati sbb x sangka hal ni yg merunsingkan fikiran suami saya)

Sedikit info : Anak sedara saya yg ke-6 (Luth Rasyad) memang suka sgt2 memandang kipas (x kirala kipas siling, kipas dinding, kipas berdiri mahupun kipas meja)...sambil memandang kipas, dahinya berkerut2 mungkin memikirkan ttg fungsi kipas tersebut......Sampaikan perkara pertama yg Luth akan cari bila sampai kt mana2 rumah adalah mencari lokasi kipas....mmg kelakar tgk habit Luth nih wpun berusia 9 bulan tapi lagaknya mcm org besar.....rindu kt Luth nih!!


Friday, November 11, 2011

Tuesday, November 8, 2011

Aidiladha 2011



Bismillah dan salam buat semua.....

Walaupun telah berlalu beberapa hari, namun saya tetap ingin menceritakan kisah Aidiladha pada tahun ini.....Tahun pertama menjadi isteri buat suami dan Aidiladha pertama beraya bersama mertua....Tahun ni raya pertama saya beraya di rumah mertua setelah mesyuarat diputuskan antara saya dan suami.....Raya di rumah mertua terasa meriah disebabkan adanya lemang n rendang kegemaran saya, hhehe.....xtau berapa kali sy duk ulang mkn lemang smpikan suami sypn asyik tegur sy asyik mkn jer...huhuhuhu......Pagi raya seperti biasa kami menunaikan solat sunat Aidiladha di surau berhampiran.....selesai solat kami pulang ke rumah utk sesi mkn2 plus sesi bergambar sblm ke surau semula.....bab nk tgk binatang kena korban mmg sy surrender, part lain sy x kisah tp part kena sembelih tu mmg babak yg saya x akan tonton wpun dlm video sekalipun.......saya je la yg duduk paling jauh dari posisi org buat korban...org lain sibuk tgk org sembelih binatang tapi saya pulak duk perhatikan suami saya membuat kerja.....nk menolong mmg den x larat dbuatnya, hehehe......



Ptg Ahad tu saya dan suami pulang ke rumah saya pulak (ni yg best duk dekat2, senang nk ulang alik n dapat g kedua2nya sekali ;-p)....disebabkan nk buat surprise punya pasal, last2 mak ayah saya xde kt rumah tp dorang g beraya pulak......apalagi, kamipun join jugak ler ke sana....Raya di rumah saya agak sunyi memandangkan Aidiladha kali ini adalah giliran abg2 saya beraya belah mertua....mujurlah ada adik saya di rumah n yg paling penting saya dpt jumpa dgn kedua ibu bapa saya..... :-)



Ari Isnin, sekali lagi suami saya membantu ibadah korban tapi kali ini di Sg.Rokam n selesai semuanya jam 12.00 tengah hari......Sedang suami berehat, saya dan bonda tersayang masak utk hidangan makan tengah hari dan saya enjoy masak bersama2 dgn bonda tersayang sbb kami dapat bertukar2 cerita....Petang harinya saya dan suami berdating sambil jalan2 crk makan cendol kt area depan Kamdar, yummy mmg terbaik la!!TQ my dear hubby sbb bwk mkn cendol kt cni, next time nk cuba cendol jagung lak...Pulang ke rumah, solat Asar sambil menunggu kedatangan mertua n adik2 ipar utk sesi amik buah rambutan.....sy mmg cukup suka mkn buah rambutan, x kira masa n situasi...time jemur kainpun sempat amik 2-3 biji utk dimakan....sambil menyapu lamanpun saya sempat mengambil rambutan sbb kedudukannya yg rendah.....



tepat jam 11.30 mlm barulah kami bergerak pulang ke Putrajaya dgn hati yg hiba...saya sempat pesan kepada mak ayah supaya dtg ke Putrajaya bulan depan utk menemani saya....mak juga dah bekalkan kepada saya Akar Fatimah utk persediaan bersalin nnti....mudah2an semuanya berjalan lancar n dipermudahkan buat kami, Amin.....


checkup @ 35 weeks



Bismillah dan salam buat semua....


Alhamdulillah tadi dah selesai check-up utk 35 minggu (wpun sebenarnya belum masuk 35 minggu lagi)....Walaupun saya masih diulit keletihan sbb baru smpi Putrajaya jam 3.00 pagi tadi, namun disebabkan ada check-up saya gagahkan diri juga even muka saya nampak sgt lesunya smpikan nurse pn tny saya dh breakfast ke belum?hehehe...TQ buat suamiku yg tersayang sbb sediakan susu n roti pagi tadi wpun x dpt nk keluar rumah sama-sama :-p


Appointment saya jam 8.00 pagi, tapi disebabkan saya yakin ramai org so saya pn smpi ke KK jam 8.50 pagi....hehehe, semuanya sbb saya rasa nk bersarapan dulu di rumah....rupanya tepat gerak hati saya sbb selalunya sy bersarapan selepas selesai check-up tapi arini saya breakfast dulu..rupa2nya saya kena menunggu lama utk mendaftar....selesai kesemuanya jam 10.30 pagi....


Check-up kali ini juga saya terpaksa awalkan sehari (tukar tarikh) disebabkan saya ada urusan kerja pada hari Rabu dan Khamis.....Hari ini juga saya ditanya ttg persediaan barang baby, rasa curious bila nurse tanya samaada saya dah siap brg2 baby atau x?saya kata brg2 baby dh sedia, cuma brg mak nya je x sedia lagi?nurse senyum n tanya sama ada sy dh basuh atau belum baju2 baby?ehem, saya pulak tersipu2 n jawab dah basuh separuh....Nurse pesan suruh basuh baju2 baby cepat....alamak mcm menakutkan jer plak bila nurse ckp mcm tu, huhuhh...


Ok, berikut adalah hasil dari check-up tadi....


Berat badan : 60.75 kg

(terkejut sbb kenaikan ckit jer sedangkan rasanya time raya aritu saya makan byk especially lemang n rendang, yummy)

Tekanan Darah : 127/66

Tinggi Rahim : 33 cm

Kedudukan Janin : ceph

Jantung Janin : 148 bpm

Urin (Albumin) : N

(Gula) : B

HB : 13.9

(Alhamdulillah, syukur naik byk mungkin otw ke KK saya duk mkn buah delima kot)



Ok, next check-up adalah pada 23 November 2011 jam 9 pagi dan nurse minta saya pegi ceramah penyusuan terlebih dahulu pagi tu...yey yey, x sabar nih...mudah2an semuanya berjalan dgn lancar...Amin....mmm berkenaan dgn perubahan saya, rasanya dh semakin ke penghujung kehamilan ni saya rasakan diri saya semakin sensitif...mudah sesangat rasa tersinggung n kecik hati wpun dgn benda yg x sepatutnya.....dan akibatnya sebelum tidur saya sering ditemani airmata n kdg2 time mkn pun bila dtg sensitifnya mmg mengalir la airmata...umi minta maaf ye sayang, bkn sengaja nk beremosional tp ntahlah bila terkenang je automatik rasa sebak tu dtg n mata bergenang...umi akan kawal perasaan umi yer sayang, love u!!Perubahan lain, sekarang ni setiap kali baby bergerak maka sy akan terasa mahu terkucil jer....yg bestnya each time dia bergerak jer, kalo dia x bergerak rasa ok jer.....mak saya cakap baby makin membesar n ke bawah, tu yg menekan pundi kencing kita.....umi x kisah sayang, semua tu adalah momen yg paling indah utk umi kenang dan segala kesulitan yg umi hadapi umi akan hadapi dgn tenang demi awak.... ^_^








Thursday, November 3, 2011

Perubahan



Bismillah dan salam buat semua....

xde idea nk tulis apa2 tapi rasa nk menulis jugak.....So, saya decide nk tulis perubahan2 yg saya alami sepanjang kehamilan pertama ini sekadar ingatan dan kenangan utk saya kenang ;-)



a) Bulan pertama (1-4 minggu) : ketika ini saya masih belum menyedari diri saya hamil dan masih kuat melakukakn tugasan seperti biasa dan berpuasa sunat setiap Isnin n Khamis ;-)



b) Bulan kedua (5-8 minggu) : awal minggu kelima-keenam saya masih ok dan meneruskan puasa seperti biasa...menjelang minggu ketujuh-kelapan ada perubahan di mana saya sering rasa mual setiap kali saya terpanjang bahan2 mentah seperti ayam, ikan n daging especially daging....minggu kelapan, saya membuat pregnancy test dan Alhamdulillah hasilnya positif dan mengesahkannya di Klinik An-Nur bersama suami ^_^



c) Bulan ketiga (9 minggu-12 minggu) : saya bercuti masak utk seketika (tugas saya di ambil alih oleh suami dan saya hanya byk berehat memandangkan saya mengalami spotting pada minggu ke-9 dan dinasihatkan banyak berehat....genap usia kandungan 12 minggu, barulah saya berani utk travel dan pulang ke kampung halaman dan cuti2 di Melaka....



d) Bulan keempat (13 minggu-16 minggu) : di usia kandungan 13 minggu barulah saya membuat buku pink saya di KK Presint 9.....ketika ini perut saya masih kecik dan tidak nampak langsung.....Alhamdulillah menjelang usia kandungan 16 minggu, suami mendapat kerja di sini dan saya kembali gagah untuk masak-memasak di dapur.....kulit perut dah mula rasa menegang ketika ini dan saya dah mula menyapu krim yg bersesuaian atas nasihat kakak ipar saya...



e) Bulan kelima (17 minggu - 20 minggu) : perut dah mula terasa keras dan bermulalah bulan puasa...syukur Alhamdulillah saya berjaya menunaikan ibadah berpuasa dan solat terawih bersama suami...ketika ini adalah fasa paling happy buat saya kerana sepanjang bulan puasa, suami sentiasa pulang awal dan kami dapat menunaikan solat Terawih berjemaah sama ada di Masjid Besi, Masjid Putra mahupun di rumah walaupun ketika ini saya dh mula mengalami masalah sakit2 pinggang....



f) Bulan keenam (21 minggu - 24 minggu) : perut makin ketara menunjukkan bentuknya especially lepas raya....dan ketika ini juga barulah saya bertukar kepada uniform yg bersesuaian memandangkan kain baju kurung saya kelihatan senteng apabila dipakai



g) Bulan ketujuh (25 minggu - 28 minggu) : kali pertama travel ke Kelantan bertemankan suami....Alhamdulillah tiada sebarang masalah yg berlaku dan dipermudahkan.....Menjelang usia kandungan 28 minggu, saya dan suami dah mula membeli brg2 utk yg tersayang buat pertama kalinya...momen yg paling indah saya rasakan....



h) Bulan kelapan (29 minggu - 32 minggu) : masih dalam proses menyediakan keperluan utk yg tersayang sedikit demi sedikit dan setiap sales atau warehouse sales akan kami terjah bersesuaian dgn kewangan kami....Pada mggu ke 29, saya mengalami simptom rasa gatal yg teramat sgt di perut (may be disebabkan kulit saya menegang ke tahap maksimum)....saya cuba menyapu minyak zaitun dan losyen lain ke perut tapi masih tetap sama....end up saya x menyapu sebarang losyen atau minyak dan rasa gatal itu berkurang (saya tetap cuba mengelak dari menggaru perut saya)...menjelang usia kandungan menginjak ke 32 minggu, betis saya ada masa mengalami cramp di kala tidur malam......Namun saya menambahkan kuantiti susu yg diminum, sebelum tido sapu minyak yuyi kt betis n tapak kaki (atas nasihat mertua) dan berselimut kaki time tido dan syukur cramp semakin berkurangan



Bulan kesembilan (33 minggu - 36 minggu ) : walaupun saya tidak mengalami sebarang masalah untuk tidur, namun saya lebih kerap utk ke tandas pada fasa ini dan saya mengalami kesulitan setiap kali untuk bertukar posisi tidur saya.....Syukur suami sentiasa membantu saya setiap kali saya bertukar posisi tidur dan bangun dari katil dengan cara memegang tgn saya...love u darling, mmmuahh!! Dan ketika ini terasa kandungan saya semakin berat dan saya agak lelah apabila banyak berjalan ke sana sini mahupun terasa sakit apabila berdiri utk tempoh masa yg lama.....syukur ke hadrat Ilahi, ketika ini saya masih diberi kekuatan utk meneruskan tanggungjawab terhadap keluarga utk memasak, mengemas, membasuh baju (selalunya suami yg buat), melipat dan menggosok baju...mudah2an saya akan terus diberi kekuatan utk itu sehingga ke akhir kehamilan, Amin......









Nota :


* Ketika ini, kandungan saya adalah di usia 34 minggu dan sedang menikmati fasa2 akhir dan enjoy menikmati momen2 ini.... ^_^






Tuesday, November 1, 2011

Kemuliaan Ibu Mengandung

sharing is loving ^_^

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.…
3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …
5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hambaNYA. Firman ALLAH s.w.t. : ” Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.? ” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64 : 15)

Sebagai ujian, ianya akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat.Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :“Tahukah engkau siapakah orang yang mandul.? Berkata para sahabat : Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak. Lalu Rasulullah SAW berkata Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia.(Maksud Al-Hadith )

Monday, October 31, 2011

checkup @ 33 weeks

Bismillah dan salam buat semua....

Entry ni sepatutnya di buat ari Khamis lepas tapi disebabkan saya agak sibuk dgn urusan kerja, maka tergendala berhari2...hehehe....Khamis lepas appointment check-up kul 3.20 ptg (gatal nk cuba petang lak, tp x best.....pasni continue pagi semula)

Ok, berikut adalah hasil dari check-up minggu lepas


Berat badan : 60.65 kg (naik 1.95 kg....asyik naik jer, bila nk turun lak....adeh!)

Tekanan darah : 127/87

Tinggi Rahim : 33 cm

Kedudukan Janin : ceph

Jantung Janin : 147 bpm

Urin (Albumin) : N

(Gula ) : B


So, next check-up adalah pada 9 November 2011 @ 9 am..... ^_^


Insya-Allah pada 12 November 2011 saya dan suami akan menghadiri kelas Antenatal @ PPUM....TAPI xtau la kalo terpaksa ditunda atau cancel disebabkan hal lain....kalo terpaksa di cancel saya akur tapi i'm totally FRUST.....



Tika Sendirian



Bismillah dan salam buat semua....

Minggu lepas adalah beberapa kali suami saya terpaksa pulang lewat disebabkan kerja dan kadangkala saya juga terpaksa pulang lewat atas urusan kerja....Time saya pulang lewat, saya tidak risau sgt tapi bila encik suami terpaksa pulang lewat dan saya pula di rumah sendirian menyebabkan diri saya senang sekali rasa sayu dan serta merta sebak mula melanda diri.....tetiba mood sentimental plak, huhuhu...apa yg sy terfikir di kala saya sendirian adalah:



a) saya kini dah hampir 34 minggu tapi saya masih membawa kereta utk ke sana sini....Alhamdulillah saya masih mampu utk membawa kereta dan saya masih selesa cuma bila jangka masa panjang, saya sering sakit2 belakang.....nak mengada2 minta suami tolong amik n hantar plak, saya rasa x mau membebankan dia memandangkan ada masa suami saya perlu pulang lewat;



b) bila suami pulang lewat dari kerja, saya risau kalo tiba2 saya sakit either nk bersalin atau perut x selesa atau sakit belakang....saya paling risau kalo saya terjatuh atau tergelincir (saya dh hampir 3 kali tergelincir di tandas @ bilik air sama ada di pejabat ataupun di rumah...Syukur kepada Allah SWT kerana melindungi saya dan bayi kerana setiap kali tergelincir, tangan saya sempat berpaut pada sesuatu....Mudah2an kami sentiasa dilindungi...Amin....



c) Saya risau nk tido malam sendirian sbb takut kalo2 saya kaki saya cramp....saya perlukan kehadiran suami saya untuk memicit saya di kala kaki saya cramp.....saya masih x boleh memakai selimut di malam hari ataupun memakai stokin disebabkan rasa panas....penah juga pki selimut tp bila panas, automatik tgn sy akan selak selimut n campak kt suami atau sy campak kt bawah.....sekadar mampu menyapu minyak sebelum tido jer.....



d) saya rasa sebak setiap kali apa yg sy rancangkan terpaksa ditunda disebabkan hal lain.....ada sekali time berbincang dgn suami dlm kereta n terpaksa tunda/cancel perancangan awal yg sy buat membuatkan saya terasa hati...lalu sy mendiamkan diri dan perbuatan tersebut menyebabkan hidung saya merah menahan sebak di dada.....huhuhu, sungguh saya lemah dlm mengawal emosi....





p/s :



Baby sayang, maaf kdgkala ibu terikut2 dgn perasaan.....baby jgn ikut mcm ibu yer, baby kena kuat sebagaimana ibu selalu pesan pada sayang....i love u sayang n ayahpun sayang kt awak tau...









Monday, October 24, 2011

Perkara Yang Harus Diketahui Oleh Suami Ketika Isteri Mengandung



sharing is loving ^_^




Adalah menjadi impian setiap wanita untuk memiliki suami yang dapat memahami mereka semasa mengandung. Hal ini kerana pada waktu ini, keadaan mereka tidak stabil dan memerlukan bantuan daripada orang lain terutamanya daripada suami. Tetapi mungkin ramai lagi suami yang di luar sana masih tidak lagi memahami situasi ini.Apakah perkara yang perlu dilakukan suami semasa isteri mereka mengandung?


(1) Luangkan masa bersama isteri

- Mungkin suami terlalu sibuk dengan pekerjaan yang perlu dilakukan. Tetapi mereka perlu berusaha untuk meluangkan masa bersama isteri. Ia kerana pada waktu ini isteri amat-amat memerlukan anda. Dengan hanya berada disamping isteri, ia dapat membantu untuk mengurangkan tekanan yang sedang ditanggung oleh mereka.


(2) Membantu pemakanan isteri

- Seperti yang anda semua tahu, pada waktu ini isteri biasanya akan mengidam. Suami sepatutnya membantu untuk memenuhi kehendak mereka. Selain daripada itu, isteri juga memerlukan makanan yang berkhasiat. Sekiranya suami membelikan mereka yogurt, madu, buah-buahan atau makanan kesihatan yang lain adalah lebih baik.


(3) Perlahan

-Suami perlu tahu bahawa semasa isteri mereka mengandung, segala pergerakan mereka akan menjadi perlahan. Apabila suami membawa isteri mereka untuk bersiar-siar, berjalanlah dengan perlahan untuk menunjukkan anda memahami situasi isteri anda. Tidak perlu untuk memarahi mereka disebabkan pergerakan mereka yang lambat.


(4) Tidak perlu bertanya, terus lakukan

- Semasa isteri anda mengandung, tidak perlulah suami bertanyakan mengenai apa yang perlu dilakukan. Apabila melihat kain banyak tidak dibasuh, terus pergi untuk membasuhnya. Begitu juga terhadap kerja rumah yang lain. Ia adalah ciri seorang suami yang baik.


(5) Belajar

- Semasa isteri anda mengandung, mereka akan mengalami perubahan yang besar di dalam aktiviti harian mereka. Suami seharusnya belajar mengenai tanda-tanda seperti ini. Ia akan membuatkan anda lebih bersedia sekiranya isteri anda marah-marah, terlalu sensitif, kuat merajuk dan sebagainya.


(6) Membantu menyiapkan hidangan makan

- Sekiranya sebelum ini segala tugasan hanya dilakukan oleh isteri semata-mata untuk memastikan suami mereka kenyang, tidak salah sekiranya semasa isteri mengandung, suami pula melakukan tugasan yang sama.


(7) Membantu menjaga anak yang lain

- Ini adalah peluang keemasan untuk suami menghabiskan banyak masa untuk anak mereka. Jangan sesekali melepaskan peluang ini. Ia adalah cara terbaik untuk mengeratkan lagi hubungan anda dan anak.


(8) Membawa isteri ke mana sahaja

- Pada waktu ini, sebaiknya jangan biarkan isteri anda memandu seorang diri. Sekiranya anda mempunyai masa, bawalah mereka ke mana sahaja mereka ingin pergi.


(9) Pinjamkan tangan anda pada isteri

- Apabila isteri ingin memakan ubat, pinjamkanlah tangan anda untuk pergi mengambil ubat. Kemudian pinjamkan tangan anda untuk pergi ambil air suam di dapur.


Selesai sudah... ^_^

Bismillah dan salam ari Isnin buat semua.....


Actually saya tengah mengantuk yg teramat sgt, saya gerak dari Ipoh kul 4 pagi tp terpaksa berpatah balik sbb tertinggal barang...end up saya dan suami gerak jam 4.30 pagi dari umah mertua.....Meneman plus sembang dgn suami membuatkan saya mengantuk dah smpi ofis ni....


Alkisahnya saya nk mencoret sedikit catitan pasal kenduri doa selamat Sabtu lepas.....Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar wpun cuaca tidak menentu pada ptg hari di mana hujan sekejap reda sekejap lebat. Lebih merisaukan bila time Maghrib tiba2 petir menyambar kuat dan membuatkan rumah saya blackout seketika.....Sebelum kedatangan org Masjid usai solat Isyak, tiba2 hujan kembali mencurah ke bumi...doa saya panjatkan ke Maha Esa agar memberkati majlis kami dan Alhamdulillah hujan reda tidak lama sebelum kedatangan tetamu......walaupun agak penat (sungguhpun saya tidak membuat keje berat), namun pergerakan ke sana sini membuatkan saya cepat penat...tambahan pula ada masa2 tertentu sambil buat keje, saya mengendong ank sedara so bertambah la cepat kepenatannya saya rasakan......


Oh ye di kesempatan ni saya nk ucapkan jutaan terima kasih buat kedua ibu bapa saya yg mengadakan majlis buat saya....saya dan suami sgt2 terharu ditambah dengan kehadiran tetamu yg ramai....Juga kepada adik-beradik dan kakak2 ipar saya yg membantu melicinkan lagi perjalanan majlis.....Dan yg paling penting buat buah hati tercinta, encik suami...terima kasih tidak terhingga sbb menghulurkan pertolongan walaupun smpi diri sendiri x makan......i love u my dear, mmuah mmmuah....Last but not least buat tetamu2 yg hadir, terima kasih kerana sudi datang dan minta doakan segalanya dipermudahkn buat saya nanti dan semuanya selamat...Amin...love u all!!


Thursday, October 20, 2011

Alhamdulillah.... ^_^

Bismillah dan salam buat semua....


Pertama sekali saya nk memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT yg mengkabulkan doa dan harapan saya dan suami....Pagi semalam saya berjaya juga booking Dr Hamidah utk menyambut cahaya mata kami yg pertama Disember nanti (insya-Allah) n tadi dah berjumpa dengannya...Lemah lembut orangnya dan kali ketiga suami dapat melihat hasil scan yang dibuat...kalo sebelum ni masih kecil lagi, sekarang dah nampak bentuk semuanya cuma x pasti sama ada suami memahami atau tidak jer...hehehe....Tadi juga Dr Hamidah buat scan 3D utk tunjuk wajah permata hati kami, namun our lil junior nih menyorok muka dia plak.....nampak sipi2 jer dari pandangan sisi.....(saje nk surprise kami yer,sayang kt awak ni)....


Alhamdulillah hasil pemeriksaan tadi, semuanya ok....kedudukan kepala bayi pun masih di bawah cuma dia belum masuk ke laluan nya lagi jer...Dr Hamidah kata dah 36 minggu insya-Allah dia akan masuk ke laluan (baby jgn berpusing sgt yer, kalo nk menendang atau mengeras x mengapa....kalo nk berpusing pun jgn pusing jauh2 sgt tau....i love u)


Saya juga berjumpa dgn seorang bakal ibu (pregnant 3 bulan)...kami bertukar2 cerita dan saya memberi serba sedikit nasihat n panduan kepadanya.....Simpati juga kepadanya kerana dia di Putrajaya tapi suaminya nun jauh di Sabah, mudah2an perpisahan hanya bersifat sementara yer dik....dan saya mendoakan agar masalah jantung dia yg berdegup laju hanyalah perasaan cemasnya sahaja dan bukan sebab lain, Amin.....Ya Allah, Kau peliharalah sahabat ku ini walaupun kami baru sahaja bersua muka....lindungi lah juga kandunggannya Ya Allah....




p/s :


mode nak balik Ipoh ^_^

Wednesday, October 19, 2011

Nak balik Ipoh.....

gambar raya 3 tahun lepas, (time ni cuma ada 12 org jer sekarang total semuanya ada 17 org tp tahun ni x sempat nk amik gambo lak)




Bismillah dan salam buat semua.....



Hehehe, saje nk share rasa xcited sbb nk balik Ipoh minggu ni...last balik Ipoh time cuti hari Malaysia aritu....kiranya dah sebulan lebih jugak la x balik....kali ni balik Ipoh lagi xcited sbb kemungkinan adik beradik saya semua balik n berkumpul sama sebab Bapak buat kenduri doa selamat utk saya.....doa selamat semoga dipermudahkan segalanya buat saya dan keluarga (doa selamat yer bukan lenggang perut atau apa)....Ari Ahad pagi baru lah dapat pulang ke rumah mertua n balik semula ke Putrajaya pagi ari Isnin nanti....hehehe, apepun sy x sabar nk balik Ipoh jumpa kedua ibu bapa, adik beradik n anak2 sedara saya....iskh geram nk cubit n gomol sorang2 especially Alya..... ^_^


Tuesday, October 18, 2011

Senarai Barang Baby Yang Dah Dibeli

Bismillah dan salam buat semua.....


Insya-Allah Jumaat ni kandungan saya dah mencecah 32 minggu (dup dap dup dap, aduh takut n nervousnya rasa) dan bersempena dengan itu saya nk update barang2 baby yg saya dan suami telah sediakan....Rasanya kami membeli serba sedikit n utamakan mana yg perlu dulu n kami menghabiskan cuti hujung minggu untuk menerjah mana² kedai yg ada sales barang baby sekitar KL dan Selangor....selebihnya saya membeli di Manjaku, Bangi....oh ye, thanks to my sis-in-law (Elwa) dan abg saya, Ji merangkap informer yg akan update saya dan suami utk inform kt mana ada sales, warehouse sales atau clearance sales (suka suka suka)...


Baju-Baju:

a) Baju lengan pendek - saya beli utk saiz NB, 3-6 months n 6-12 months

b) Baju lengan panjang - saiz NB, 3-6 months n 6-12 months

c) Seluar pendek - saiz 3-6 months ada 3 kot kalo x silap

d) Seluar panjang - beli banyak ckit utk saiz NB, 3-6 months n 6-12 months

e) Barut baby - dah beli 6 keping time kat Kelantan aritu

c) Handkerchief - ada 6 kot

d) Rompers - saya terbeli banyak plak sbb cute sgt, ehehhe (2 utk NB, 3 utk 3-6 monts, 8 utk 6-12 months)

e) Mitten n booties - saya dah beli banyak juga sbb cute jugak

f) Socks - ada dlm 6 pasang

g) Hat - ada 2


Feeding :

a) Breast pump - dah beli last week kt sales BB Stores, Kuchai Lama

b) Termos - x perlu lagi kot buat masa ni

c) Botol susu - done

d) Teat - dah beli 2 utk NB, 3-6 months dan 6-9 months time clearance sales kt Ikano

e) Sterilizer - x perlu kot, buat manual je

f) Teat brush - done


Nursery :

a) Baby cot - dah beli kat Manjaku, dapat harga istimewa sbb ada discount card...yeyyy, tapi x pasang lagi

b) Tilam n bantal - dah beli kt Kelantan, super duper murah plus dapat 3 jenis bakul...Thanks to Zila sbb inform kami sebelum g Kelantan....

c) Selimut - dah beli 2


Bathing :

a) Bath tub - done sekali dgn non-slippery mat

b) Toiletteries - done, sekali dgn utk travel pack

c) Cotton balls - x beli lagi tp utk apa yer?mm

d) Cotton buds -done

e) Baby comb / brush - x beli lagi sbb rasa mcm x perlu kot.....

f) Baby manicure set - done

g) Nasal aspirator - done


Diapering :

a) Changing mat - done

b) Baby wipes - done

c) Diapers NB - dah beli sepeket tp nak beli lagi time balik Ipoh nnti

d) Napkin - done


Others :

a) Nappy Kleen - done utk pencuci baju tp utk pencuci botol belum lagi

b) Minyak Telon - done

c) Towel - done

d) Hooded towel - ada satu kot

e) Termometer - done

f) Car sear - coming soon

g) Stroller - belum masuk dlm senarai tp akan dipertimbangkan kalo harga ok n within d budget...



So far, keperluan utk baby dah 90% complete tp keperluan utk ibu masih belum prepare apa2....Target time cuti umum either Deepavali, Hari Raya Haji atau Awal Muharam nk mencuci n prepare bag utk ke hospital.....nk sedia awal tapi brg2 utk ibu x beli apa2 lagi except a few thing jer...hhuuhuhu.....pasni hunting utk keperluan ibu plak......so far saya dan suami enjoy menyediakan segala keperluan ^_^

Monday, October 17, 2011

Selamat Hari Lahir Mak



Bismillah dan salam buat semua....



arini tanggal 17 Oktober 2011 genaplah umur mak 59 tahun.......Di kesempatan ni anakanda mendoakan agar mak dikurnia kesihatan yang terbaik, dipanjangkan lagi umur dan kita sekeluarga hidup bahagia hingga ke akhir hayat.....



Mak seorang yang pendiam orangnya tapi mak seorang wanita yang tidak kenal erti putus asa orangnya....walaupun mak bersekolah rendah sahaja tapi anakanda ini cukup berbangga mempunyai seorang ibu seperti mak yang x pernah jemu meningkatkan lagi ilmu dalam diri terutamanya ilmu agama....anakanda lihat kesungguhan dan kelebihan mak dari segi itu....Terima kasih mak atas didikan mak buat anakanda, emak cukup kuat dari segi emosi....Gelak tawa mak adalah momen paling indah buat anakanda ini dan penghibur hati di kala sendirian......Mak juga merupakan tempat untuk anakanda meluahkan rasa dan berkongsi cerita sama ada suka dan juga duka....i love u Mak....




"Ya Allah, Engkau panjangkan lah umur ibuku, kurniakan lah kesihatan yang terbaik buat ibuku, murahkan lah rezeki kami sentiasa, berkatilah keluarga kami dan lindungilah kami senantiasa kerana aku terlalui menyayangi keluargaku....Amin Ya Allah!"


Bila suami mengidam....

ABC Durian @ KLCC



char kuew tiaw @ Bangi



Alkisah bila suami saya teringin nak makan, maka isterinya menurut jer.....kiranya walaupun suami yg mengidam aka teringin, tp sayapun dapat makan sama....hhehe....misi dilaksanakan dgn jayanya pada hujung minggu lepas ^_^




Thursday, October 13, 2011

Cara Rasulullah SAW Menjaga Kesihatan Diri



CARA RASULULLAH S.A.W MENJAGA KESIHATAN DIRI

SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH


Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardu dan solat Subuh secara berjemaah.Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.



AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN


Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (Hadis riwayat Muslim)



TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN


Sabda Rasulullah w yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.



GEMAR BERJALAN KAKI


Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.



TIDAK PEMARAH


Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wuduk dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.



OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA


Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t.



TIDAK PERNAH IRI HATI


Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”



PEMAAF


Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.






"BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI. Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat rasulullah.. semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.."-)



Oleh Ustaz Zawawi Yusof

Wednesday, October 12, 2011

Checkup @ 31 weeks

Bismillah dan salam buat semua.....


Alhamdulillah dh selesaipun check-up utk minggu yg ke 31 tadi.....Appointment saya pukul 10.20 pagi, saya keluar dr ofis kul 9.30 pagi n jam 10.30 pagi dh smpi ofis semula....wah mmg sekejap sgt je rasanya....dan paling best x rmi pun yg check-up time kul 10 pagi tadi....next time boleh amik masa ni lagi, ehehhe....


Ok, malas nk tulis pjg2 coz ada byk benda nk disetelkan...here some summary dari check-up tadi...


Berat Badan : 58.7 kg (naik 2.70 kg)

-agaknya aritu mkn sakan kot time out station ke Kelantan, plus selera mmg bertambah2...hehehe (alasan je tuh)

Tekanan Darah : 118/77

Tinggi Rahim : 32/52

Kedudukan Janin : ceph

Jantung Janin : 150

Urin : Albumin - N

Gula - B

HB : 11.8



Oh ye, tadi jugak saya dh mendapat suntikan kancing gigi utk dos yg kedua...so pasni dh xde cucuk2 lagi kt KK melainkan utk HB jer...yezzaaa!!

Tuesday, October 11, 2011

Kenapa Allah Temukan Kita Dengan Orang Yang Salah?


Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..





~ALLAH knows BESt!~♥






Monday, October 10, 2011

Pilihan Untuk Bersalin



Bismillah dan salam buat semua....


Dah petang2 mcm ni barula rasa nk menulis panjang ckit.....alkisahnya di awal kehamilan lagi saya dah mula mempertimbangkan perkara ini bersama suami....perkara yg menyebabkan kami membuat pertimbangan adalah seperti berikut :



a) Hospital Putrajaya ada masanya penuh utk org bersalin, saya kira ikut nasib la....tp mengikut pemerhatian saya sepanjang saya membuat check-up bulanan, saya dapati yg seangkatan dgn saya agak ramai jugak, so menyebabkan saya mula berfikir tentang other option....


b) kalo kt Hospital Kerajaan, doc yg akan menyambut kelahiran bayi bergantung pada siapa yg bertugas pada masa itu....kalo bernasib baik, dapatlah doc perempuan...kalo tidak, dapatlah doc lelaki....


c) saya agak malu dan segan dgn doc lelaki especially dari segi aurat...walaupun ada yg kata doc lelaki ni lebih penyabar atau lbh bertimbang rasa berbanding doc perempuan tp bagi saya, tiada kompromi dlm hal aurat dan saya kira masa bersalin bukan darurat yg membolehkan doc lelaki melihat aurat saya...



Disebabkan tiga poin di atas, saya dan suami berkira2 menimbangkan pilihan berikut:


a) Bersalin di Hospital Swasta (memang rasa teringin sesangat tp dari segi kewangan kami tidak berkemampuan);


b) Bersalin di Hospital Putrajaya dgn opsyen Full Paying Patient (ala2 swasta gitu);


c) Bersalin di Ar-Ridzuan, Ipoh



Setelah ditimbang tara, pilihan pertama memanglah totally kami x berkemampuan...manakala opsyen ketiga tak dapat dipenuhi memandangkan kekangan masa utk kami balik ke Ipoh utk set appointment dan sebagainya...Walaupun demikian, saya menyimpan hasrat utk bersalin di sini suatu hari nanti (insya-Allah)...Akhirnya kami memutuskan untuk mengambil Full Paying Patient (FPP)....silalah baca utk maklumat lanjut




FULL PAYING PATIENT


Full Paying Patient Scheme (FPPS)
Putrajaya Hospital is also one of the two in the country offering the Full Paying Patient scheme whereby patient can choose to receive all the conveniences of a private hospital

Benefits to Patient
Choice of Specialists
Priority lane for treatment at specialist clinics
Enjoy several facilities such as First Class Ward and Executive Ward


Conditions to be a FPPS Patient
Agree to pay all medical cost charges by the hospital authorities by signing the Consent FormWho is Eligible to be a FPPS patient
Citizens and non-citizens of Malaysia.
Government employees who choose the FPP Scheme.
Employee of corporate/private sector in which their employer/organization has agreed to bear their medical expenditure.

Services/Specialist Treatment of the FPPS Scheme
Outpatient Treatment
Admission Treatment
Daily Trearment
Scope of services
General Surgery
General Medicine
Obstetrics ang Gynaecology
Orthopaedic
Opthalmology
Pediatrics
Anesthesiology
Otorinolaringology ( Ear, nose and Throat)
Dentistry (Dental Surgery)
Psychiatry


How to obtain the service of FPPS
“Walk in” or enquire at the FPPS Counter
Referred to by a government medical doctor or private medical practitioner
By Sending an e-mail to the following address for FPPS information :
info@hpj.gov.my
By contacting 03-8312 4372 / 03-8312 4371 for enquiry
Registration / Treatment Hours
Weekdays and working days (8.00 am-2.00pm)


FPPS Registration
To register, patient must bring along the following document:
i. Identity Card/Birth Certificate /Visa/Passport
ii. Guarantee Letter (GL) from the company or insurance company stating their eligibility for the FPPS Scheme.
iii. Deposit
iv. Reference Letter / Appointment Card (if available)


Note: Patients who choose the FPPS Scheme should have to sign the FPPS Scheme Agreement Form /Consent Form


Dietary Menu for FPPS Patient
FPPS patients would be served with the menu based on the exiting menu for the First Class Ward.


Deposit/Down payment
Patients are required to pay a deposit based on the stipulated rates:
A minimum of RM 3,000.00 or 50 % of the estimated total cost of treatment whichever is higher.



Additional Deposits
Deposits are to be reviewed daily to ensure adequate balance of not less than RM 1,000
A letter of reminder for additional deposit is to be issued to the patient/ kin from time to time when the balance of the deposit falls to RM 1,000
Additional payments are to be made within 24 hours from the date of receiving the letter of reminder.






Setelah kata putus antara saya dan suami diambil, maka saya mula call Hospital putrajaya dan Alhamdulillah segala pertanyaan saya dijawab dgn elok oleh staf tersebut...Mulanya saya try utk mendapatkan doc perempuan, in case kalo x dapat maka terpaksalah saya memilih opsyen yg ketiga iaitu bersalin di Ipoh (pilihan saya tetap pada doc perempuan dan akan usahakan ke arah itu)...Alhamdulillah usaha saya untuk mendapatkan Doc perempuan berhasil dan saya dapat membuat appointment dgn Dr Hamidah (insya-Allah pada 20 Oktober nanti utk first appointment)..... :-)



Ok, untuk makluman semua sahabat2 di bawah FPP ni ada 4 orang doc yg in charge iaitu terdiri dari 2 org doc lelaki dan 2 org doc perempuan (kita boleh pilih doc mana yg kita suka)...Seelok2nya call seawal kandungan 7 bulan memandangkan patient utk doc perempuan ni agak padat jadualnya...Saya call pada pagi hari dan pada petangnya staff FPP call my husband utk bgtau tarikh appointment dgn Dr. Hamidah dan utk register nanti kena standby duit RM110.Setakat ni je saya update dulu, nanti lepas check up saya akan update progress :-)





p/s:

our lil junior, demi awak kami x kisah berbelanja lebih...semoga awak menjadi anak yg soleh/solehah dan menjadi pejuang buat agama Islam....Amin....lov : umi n daddy



Tarikh² Penting



Bismillah dan salam buat semua.....



Bertemu lagi di hari Isnin....alkisahnya xtau nk tulis apa tp tetap rasa nk menulis sbb nk kurangkan rasa tekanan, cewaah tekanan la sgt kn....hehehe......



Saya baru perasan dlm catatan kalendar saya, dlm bulan ni banyak beno yg bertandanya....dari hal urusan pejabat smpi ler ke urusan peribadi (mcm PA la plak)



Ok, tanpa membuang masa saya ingin coretkan beberapa tarikh penting pada bulan ini buat ingatan saya dan suami.....:-)



a) 7 Oktober 2011 - Pembentangan Bajet (xde kena mengenapun tp mmg catat dalam kalendar)



b) 7 Okt -9 Okt 2011 - bapak n mak cuti² n jalan² ke Hadyai...



c) 10 Oktober 2011 - genap 2 tahun bertunang (kena kira jugak ker wpun dh kawin??mmm, xpelah sekadar memori yg pernah dilalui bersama)



d) 12 Oktober 2011 - check-up kat KK Presint 9



d) 17 Oktober 2011 - Hari ulangtahun kelahiran bonda tercinta yg ke-58 tahun...love u so much mak!!



e) 20 Oktober 2011 - appointment dgn Dr. Hamidah kt Hospital Putrajaya



f) 22 Oktober 2011 - kenduri doa selamat kt Ipoh....iskh x sabo2 nk kumpul sume adik beradik, jumpa dgn ank2 sedara tersayang.....




Ok, tu je kot setakat ni....akan update kalo ada agenda baru menyusul...







p/s :

xtau kenapa skrg saya rasa gatal yg teramat sgt kt perut.....smpikan sy amik kesempatan time mengelap badan n mandi dgn menggosok sekuatnya smpi merah2.....letak minyak n lotion pn x memberi kesan, sekejap jer dh rasa mcm nk menggaru kembali....ohhh please helppp