Tuesday, December 28, 2010

Untuk Suami ku...


Suamiku,
Aku diamanahkan kepada kamu,
Daripada bapaku sebagai wali,
Kepada kamu sebagai suami.


Suamiku,
Maafkan aku jika tak seperti yang kamu mahu,
Maafkan juga segala tingkah laku ku,
Kerana...
Aku juga manusia biasa seperti kamu.


Suamiku,
Ku pinta pada mu,
Bimbinglah aku,
Ke jalan yang satu,
Jalan yang lurus walau jauh beribu batu.


Suamiku,
Maafkan segala cacat celaku,
Maafkan terkasarnya bahasaku,
Maafkan segala salah silapku.


Suamiku,
Hanya satu yang ku pinta darimu,
Jagalah aku,
Sayangilah aku,
Dan...
Jujurlah padaku.



p/s : I Love u abang...

Wednesday, December 22, 2010

Tiba-tiba terkenang

kenangan suatu ketika dahulu

Baru-baru ni menatap gambar kwn2 time kawin n tiba2 aku merasakan sesuatu, mungkin perasaan aku sorang sahaja barangkali...


Actually time belajar di universiti, kami duduk 7 org...kiranya susah senang kami hadapi bersama-sama, tp xtau entah mengapa time majlisku hanya seorang sahaja yg datang iaitu bestfrend aku aka pengapit ku...Yg lg dua org adala juga mengirimkan ucapan tahniah kepadaku n mengkhabarkan kebarangkalian x dpt hadir atas sebab2 tertentu tp yg lain senyap dan sunyi....sedangkan pada 2 majlis sahabat2 yg terdahulu, hampir kesemuanya ada wpun pada masa yg berlainan...entah apa silapnya atau aku sahaja yg cepat terasa hati, segalanya mungkin...mmmm


Pada hari majlis ku juga, mak dan bapak ada bertanya di mana kwn2 serumah dahulu?pertanyaan tu juga membuatkan aku tertanya2 juga....Aku luahakan kepada best fren ku, dia minta aku x usah terlalu fikirkan sangat, tp tetap juga terdetik di hatiku....maafkan aku duhai sahabat, andai ada kekurangan diri ini pada kalian semua...mungkin ada perbuatan atau tingkah lakuku yg membuatkan kalian penah terasa dahulu....


Walaupun begitu, aku tetap bersyukur kerana pada majlisku kwn2 yg dh lama x bersua muka, kwn2 sekolah rendah, sekolah menengah n kwn2 baru hadir sama....mengenangkan hal ini, membuatkan hati aku kembali normal sedia kala....


Tuesday, December 21, 2010

Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah SWT

Alhamdulillah, dah sah

mode : happy

berarak dgn menaiki beca, diiringi dgn basikal tua


us


Salam buat semua....
Lama x update, rasa rindu plak....Alhamdulillah arini dh selamat bergelar isteri kepada Muhammad Saiful selama 12 hari n kehidupan kami semakin hari semakin sayang....Walaupun kami pas baton bergilir demam lepas kenduri, tp Alhamdulillah keadaan semakin baik n pulih....

Kita review semula ari majlis :

a) Jumaat (10 Disember 2010) : Alhamdulillah kami telah selamat diijab kabulkan di Masjid Sg. Rokam oleh Ustaz Yop Saidin dengan sekali lafaz tepat jam 3.52 petang...ari yang sama mak terima menantu lelaki, mak n bapak terima cucu yang ke-5 (cucu lelaki kedua) jam 5.00 ptg... Alhamdulillah, bundle of joy to our family....petang tu kami ke Gunung Lang, didera oleh encik photographer beraksi pelbagai aksi...memandangkan kami ni dh la susah nk bergambar smpikan photographer terpaksa buat lawak utk buatkan kami ketawa, ehhehe...thanks a lot juga kepada adikku kerana sudi jadi assistant photographer....mlm tu kat rumah diadakan majlis doa selamat n kesyukuran...setel kemas umah dlm kul 12 lbh, sempat gak jenguk persiapan kt dewan jam 12.30 pagi....hehehe

b) Sabtu : Pagi tu sedang di make-up dalam jam 10 pagi dalam keadaan cuaca yg panas n tenang tiba2 bumi dibasahi hujan lebat...time ni perasaan ku amatlah risau, aku panjatkan doa kepada Yang Maha Esa moga2 hujan segera berhenti...Alhamdulillah sebelum gerak ke Dewan, hujan dh reda....sempat bergambar kt rumah dulu sebelum menunggu kt dewan....Rombongan lelaki sampai jam 12.40 ptg, dup dap dup dap debaran terasa.....bila tgk muka suami yg tenang, diri sendiripn dh hilang rasa gemuruh....Sebelum g outdoor, buat pertama kalinya kami menunaikan solat jemaah sbg suami isteri...rasa tenang n bersyukur sgt2....i love u abg!!...mlm tu ada acara utk keluarga n selesai jam 11 mlm....

c) Ahad : kami tiba di rumah belah lelaki jam 1.00 ptg....Alhamdulillah semuanya berjalan lancar n peluang sekali seumur hidup rombongan diiringi oleh Polis Trafik.....pengalaman once in a lifetime...rasa seronok bila ada keluarga baru n diterima dgn baik....

Bermulalah rentetanku sebagai isteri...pesanan n nasihat telah diberi oleh bapak, abah, mak n sedara mara juga sahabat handal....doa2kan jodoh kami berpanjangan. Di kesempatan ini juga, kami mengucapkan ribuan terima kasih buat keluarga, saudara mara, sahabat handal x kira jauh atau dekat yang menghadiri majlis kami...juga buat semua yg ucapkan tahniah kepada kami x kira melalui call, sms atau fb....jutaan terima kasih diucapkan.....mudah2an murah rezeki kalian semua, Amin...


Tuesday, December 7, 2010

Bermula cuti

Alhamdulillah skrg dh selamat berada di Ipoh n mula bercuti.....(mode happy). Btw thanks a lot kepada adikku kerana sggup menghantar kakaknya wpun dia sndiri terpaksa pulang semula ke Putrajaya kul 5 pagi sbb ada event ofisnya + interview, good luck bro....
Masuk arini, dh hari keempat aku berada di Ipoh dan setakat ni beginilah progressku sehingga kini :
a) Sabtu, lepas je pegi kenduri di Dewan, terus ke Megoplex utk amik contoh baju nak carik tudung...kemudian kami terus ke area GM, misi untuk mencari tudung n barang2 keperluan lain...terasa penat n dh byk kedai carik tapi xde warna yg sesuai....at last kami ke GM jugak, Alhamdulillah berjumpa juga dgn warna yg sesuai....selesai crk tudung, kami minum ptg dulu sblm pulang ke rumah lebih kurang jam 7 petang...
b) Ahad, kemas dapur sambil masak tghari....ptg tu ke area Manjoi, menghadiri sambutan besday....plan asalnya lepas ke Manjoi nk singgah Jalan Kuala beli goodie bag tp ada makcik di rumah so terpaksa la pulang ke rumah dulu n tunda sekali lagi hasrat beli goodie bag....lepas makcik balik, sempat g fitting baju nikah...hehee, terujanya rasa n mmg menawan hati sungguh...mlm tu, memandangkan Kak Fiza n abg Man dtg, kami memulakan tugas2 buat hantaran....mlm tu kami membuat reben n meletak n melipat brg2 di dalam bekas yg disediakan sahaja sampaila jam 12 tgh mlm...memandangkan tgn masing2 x kreatif, so adala serba kekurangannya...heheh
c) Isnin, continue mengemas di kawasan berhampiran dapur (haih, susah nk describe bahagian2 kt rumah ni) sementara bapak bawak mak ke klinik...(mudah2an mak lekas sembuh dr semputnya, Amin)....sambil2 mengemas, org pasang langsir n khemas sampai....masak tghari pun lewat gara2 mengemas...Petangnya, potong rambut setelah setahun 4 bulan menyimpan, hehehe...Malam, continue 'final touch' pada hantaran...rasa sungguh puas hati wpun simple.....siap dekorasi hantaran, kami ubahsuai susun atur bilik...sampai naik selsema masing2 dbuatnya....Thanks a lot kepada abg Man n kak Fiza....
d) Selasa, continue mengemas bilik, atas n bawah rumah (jgn x tau umah ku ada kawasan bwh tanah, ehhee)..kali ni atas nasihat mak, aku mengemas sambil pakai mask....bukan apa, aku ni x tahan sgt dgn habuk...mudah sgt selsema n mula bersin2 bila mengadap habuk.....
Ok, setakat ni sahaja progress setakat ni...skrg ni disenaraikan plak senarai menunggu :
1) Beli Goodie bag
2) Amik baju nikah
3) Fitting baju resepsi ari Khamis n terus amik
4) mengisi bunga pahar, goodie bag utk keluarga lelaki, n org kirim
5) Gosok baju2 kurung utk dipakai before majlis
6) menghias bilik n mendekorasi
Owh ye, terima kasih tidak terhingga juga diucapkan kepada mereka2 yg telah memberi sumbangan :
a) Mak n bapak : sumbangan dr segi tenaga, kewangan dan nasihat kpd anakanda ini
b) Fauzi n Erza : gula2
c) Abg Man n kak Fiza : hadiah cabutan bertuah
d) Obek Nia : goodie bag utk budak2
e) Chik Tang : air mineral
(list akan di update akan datang, insya-Allah)
Ok, setakat ni jer dulu buat masa ni....nak continue bekerja....mudah2an majlis kami nanti diberkati n segalanya berjalan lancar di majlia kami nanti....Amin

Friday, December 3, 2010

Alkisah adikku lagi...

adikku yg selalu perasan hansem, smpikan time ziarah kuburpn dia sibuk suh amik pic dia...aish...
Salam di pagi Jumaat yg indah....

x pasal2 ni dh kali ke berapa entry psl adikku....ni semua skrg ni gara2 dh duduk sekali, maka termasukla jugak cite psl dia dlm blog ku ini...

Alkisahnya begini, baru2 ni kami ke hypermarket nk membeli brg dapur ckit...biasala kami, kalo dh ada sama mmg x hengat umur memasing dh 27 n 24 thn....x kira tempat bergurau aje kejenya...skrg ni habit adikku adalah suka cuit pinggang atau tapak kaki kakaknya....pantang tgh tgk tv, mesti dicuitnya pinggang atau geletek tapak kaki....paling hangin kalo dh terlena kt sofa, dia kaco...apalagi terus bw diri tdo dlm bilik la jwbnya...sudahnya dia merayu temankan dia tgk tv atau on9 kt ruang tamu...baru padan dgn muka dia, hehehe...

Ok, continue pasal hypermarket tuh....kitaorg smpi dlm kul 8 mcm tu la (sbb umah dh dekat kan)....smbil mencari barang leh plak adik aku ni main kejar2 dgn aku...puncanya dia nk cuit pinggang aku...apalagi mmg misi menyelamatkan dirila jawabnya....sekejap menyorok cni, sekejap menyorok sana, sebijik mcm budak2.....kalo kwn2 terjumpa aksi kami di mana2, tlgla anggap kami ni belum ckp matang atau buat2 x kenal (perlu ke?), hehehe....dh hbs beli brg, nk g ke parking plak.....sorang bwk separuh plastik, adik bwk plastik yg ada beras....duk bwk brgpn dia sibuk nk kaco2 aku gak, dikejarnya aku kt tmpt parking....sudahnya beras terjatuh, mujur la x pecah n berterabur...kalo x, confirm2 aku buat2 x kenal sapakah gerangan org yg berasnya terjatuh tuh....masuk je dalam kete, kami pecah perut duk tahan ketawa....aish, adik oh adik......

Tuesday, November 30, 2010

Luahan Hati Seorang Anak...


Salam buat semua...


Dulu penah sesekali terfikirkan perkara ini, setiap kali difikirkan hati ini rasa sayu n mulala mata bergenang....Disebabkan aku dengan bapak agak akrab, kami boleh berguarau ttg semua perkara smpikan kalo ada apa2 hal yg nak ditegur atau dibincang, masing2 bg tugasan tersebut kepadaku....mak penah ckp, "Ya tegur n ckp sendiri dgn bapak sbb bapak dgr cakap Ya sorang jer"... Bila aku ada masalah atau bersedih hati, kepada bapak juga aku suarakan...pernah dulu time aku dilanda kesulitan berada nun jauh di perantauan, tanpa diduga bapak telefon...terus aku menangis bgtau kt bapak....bapak seperti biasa dgn sikap coolnya, x penah sekalipn memarahiku bila aku dlm keadaan tertekan malah memberi penyelesaian n kata2 semangat lg....Aku juga x penah lupa betapa bapak penah bersusah payah berulang dr KL-Ipoh bila tau aku demam panas.....Bila aku sakit, adalah detik cemas bagi bapak, aku akan ditatang bagai minyak yg penuh, dilayan makan minum sehingga betul2 sihat...Sebab tu kalo aku sakit, aku akan mengelakkan dr bgtau bapak tp bapak ada instinct, 2 yg x leh nk elak dr bgtau gak,hehehe...


Penah sekali di kala aku ada masalah dgn sahabat baikku dan terlihat oleh bapak bila aku menangis, terus keruh riak muka bapak.....utk meredakan rasa sangsinya, aku text bapak n menerangkan duduk pangkal perkara tersebut, n reply yg aku terima dari bapak lagi membuatkan aku nk menangis...Di saat aku mengenali bakal suamiku juga, aku meminta pandangan bapak...bapak x pernah menghalang, bapak suarakan apa yg menggusarkan hatinya tp setelah aku menerangkan n meyakinkan bapak, Alhamdulillah bapak memberi restu kepada kami dan dari sehari ke sehari aku perhatikan bapak memberi kepercayaan buat bakal suamiku...I love u bapak...


Semakin aku mendekati tarikh bernikah, semakin aku rasa sayu...sayu sebab lepas ni tanggungjawab bapak pada diriku telah diserahkan kepada suami plak....kalo aku terpandang wajah bapak nanti, mesti air mata bergenang punya.....disebabkan tau hati anaknya yg tipis inilah (padahal sama-sama pn lembut hati) aku kira sebab utama bapak x nikahkan sendiri anaknya tetapi sebaliknya diberi tanggungjawba tersebut kepada Kadi....Perasaan aku?pada awal aku melihat borang tersebut, mmg ada rasa sedikit terkilan sbb bapak x nikahkan sendiri tp aku pasti ada sebab kenapa bapak berbuat sedemikian...bapak nk elakkan kami sama2 menangis pada hari tersebut...


Insya-Allah setelah menempuh fasa baru dalam kehidupan, hubungan kami xkn renggang dan semoga bakal suami memahami akan keakraban kami berdua....i love u bapak, x terhitung budi dan jasamu pada anakanda ini, semoga bapak dkurniakan kesihatan yang baik dan dipanjangkan lagi umur...Amin...

Monday, November 29, 2010

Dalam Debaran...


Salam buat semua....

Seminggu lebih sebelum bertukar status, terasa berdebar sekali...berdebar sbb kepala ni duk asyik fikir semua benda2 yg x setel lg.....mudah2an semuanya berjalan lancar n dipermudahkan, Amin...

Owh ye, di kesempatan ni nak jemput kawan2 or semua yg membaca ke majlis perkahwinan saya pada 11 Disember 2010 bertempat di Dewan Ahmad Said, Sungai Rokam...(utk peta yg lebih jelas, ada di album walimatulurus di Facebook saya....
Jemput datang semua....

Monday, November 22, 2010

Progress wedding preparation


Secara ringkasnya mengupdate perkembangan terkini.....


a) Hadiah utk acara di malam ari dh setel beli n membungkus...thanks kepada abg Man n wife sbb temankan adikmu ini membeli n sekaligus sponsor, hehehe....

b) Hiasan utk dulang hantaran dh beli n idea sudah dtg....mggu depan dh boleh mula mendekorasi....

c) Insya-Allah minggu ni dah boleh mula edarkan kad kawin kt kawan2....

d) Kad yg nk di pos dh selamat di pos n sudah diterima oleh teman2 n kawan2...

e) gula2 utk budak2 dh terima...terima kasih x terhingga kepada sepupuku Fauzi n isteri kerana sponsor...jasa kalian x kan d lupa n moga2 kalian dmurahkan lagi rezeki....

f) owh baju nikahku masih belum siap....risau tp x berapa nak risau sgt....

g) my sis in law, kak izlina nk sponsor treatment mandian, tp masih belum sempat ke mana2 lagi disbbkan kekangan masa...


List yang perlu aka masih pending:

a) buy contact lens n perlu sesangat praktik memakainya....

b) tudung utk majlis resepsi (dua² pihak) perlu dicari dgn kadar segera...


Tu je kot buat masa ni,....fikiran pun masih x fokus disebabkan beberapa perkara yang berlaku sejak dua menjak nih...

Thursday, November 11, 2010

Less than a month....


Salam buat semua.....

Perasaan skrg adalah berbagi rasa...gembira, xcited, nervous n sebagainya.....kurang dr sebulan diri ini akan mengakhiri zaman bujang....pasni bermulala tanggungjawab n bermulala fasa baru dalam kehidupanku....quite stress dgn situasi skrg (keje, sekeliling n persiapan) tp akan cuba menanganinya dgn sehabis baik.....

Cuti hjg mggu pn aku selalu balik ke Ipoh utk membuat persiapan apa yg patut n sesekali ada kawan yg bertanya, aku x penat ke duk ulang alik....yes, mmg aku penat tp aku percaya semua kepenatan tu akan terbayar nanti.....

Tentang persiapan, ada sedikit kerisauan dgn borang kawin....tp setelah dijelaskan oleh bapak, rasa2nya dah ok kot (Amin, mudah2an).....actually quite cnfuse sbb borang nikah dh submit 3 mggu lepas, pastu ada yg kata kena g amik borang 2 n anta kat kadi tapi bapak bgtau plak nanti kadi amik kt majlis agama, lagi plak mmg kadi dh tulis kt diaripn tarikh nikah kt diarinya time minta tandatangan n cop kadi aritu....benda ni la yg mengelirukan ckit......

Kad kawin lak yg utk di pos dh setel smlm, cuma nk pos jer...memana yg bg by hand, akan diedarkan x lama lg......may b lepas 20 hb ni insya-Allah......harap bersabar ye kawan2.....(^_^)

mmm,rasanya setakat ni dulu...next entry berjumpa lagi....


Tuesday, November 9, 2010

Progress...







Layan sat pic Alya sebelum kita back to topic....

Ok, secara ringkas beginila progress yg dh setel dlm minggu lepas....

a) Duit untuk kenduri dah bayar
b) Barang hantaran utk perempuan dh setel, manakala brg hantaran utk lelaki ada a few je yg x setel lg....pasni dh leh mula mendekorasi....
c) Cincin dh beli
d) Kad dah dapat n mggu ni akan mula di tulis n di pos (insya-Allah)
e) Baju nikah dah almost siap, hopefully muat
f) gula-gula utk budak2 dh setel

Agenda minggu ini pula adaah

a) Tulis kad yg kt Ipoh plak
b) beli brg2 hantaran yg x setel lg
c) beli brg2 utk hadiah acara malam
d) try utk crk tudung kalo berkesempatan

Ok, that's all...will update sooner or later....

Monday, November 1, 2010

Tiba-tiba rasa sedih


Last week balik Ipoh dgn adikku......otw balik, kami dikejutkan dgn kematian suami dua pupu akibat kanser usus.....Takziah diucapkan kepada kak Norlida, semoga roh suaminya Kamal dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yg Soleh.....


Manakala ari Ahad kami dikejutkan dgn kematian mak mertua pakcik Thaza (dua pupu jugak) akibat kanser otak....semoga roh arwah ditempatkan di kalangan org yg beriman, Amin......dalam masa yg sama kami mendapat khabar yg kurang menyenangkan iaitu Obek Salim jatuh sakit n anak sedaraku Amni Insyirah di masukkan ke hospital akibat radang paru-paru......Mudah2an obek Salim n Amni cepat sembuh hendak-Nya....


Disebbakan peristiwa sekeliling yg berlaku membuatkan diri ini ketiadaan mood utk continue persiapan.....walau bagaimanapn, beberapa brg hantaran telah di order n di beli......duhai la mood, datangla segera.......n suddenly rasa mcm down sbb xtau nk luahkn kepada sapa apa yg terbuku di hati.....

Friday, October 29, 2010

Kenapa saya sayang adik saya....


Meh list down sebab2 nya....


1) saya hanya punya sorang adik sahaja

2) wpun umur saya dh lbh 25 thn, tp bila kami berdua bergurau mcm budak kecik....kdg2 duk atas riba, kejap men kejar2, kejap men nyorok2....

3) wpun dia adalah adik, tp dia lbh concern n 'peka' dgn keadaan sekeliling....

4) adik saya penah eksiden ketika kami sama2 belajar di uniten dulu.....time melawat kawasan kejadian n melihat motornya, hancur luluh n terus saya menangis kerana risaukan keadaan adik saya...time tu perasaan kasih saya pd adik amatla tebal.....saya sanggup korbankan masa ke kelas, study week utk menemani dia di hospital n saya sentiasa menyuapkan adik saya makan....

5) saya selalu tewas dgn permintaan adik saya...cthnya dia request nk baju atau apa2, pasti saya akan tunaikan cuma antara cepat atau lambat sahaja...

6) kami seringkali meluahkan apa2 yg tersirat sama ada sedih mahupun gembira....kdg2 adik saya juga merangkap penasihat kepada diri saya....

7) setiap kali bershopping brg rumah dgn adik saya, pasti adik saya akan mencatu perbelanjaan saya....(save duit, hehehe)

8) adik saya sntiasa on setiap kali saya ajak dia balik Ipoh....

9) adik saya sentiasa tidak mengecewakan apa jua permintaan saya....

10) wpun saya ni byk ragam, tp adik saya tetap melayan kerenah kakak dia ni dgn penuh kesabaran....

Monday, October 25, 2010

Aktiviti Minggu Lepas

Alya buat mulut

Aksi Alya di rumah


Minggu lepas menunaikan keinginan adikku yg dah lama x pulang ke Ipoh, so akupn pulang sekali lg ke Ipoh...ptg Jumaat terus naik bas ke Ipoh.....Lenguh2 terasa tgn bila bawak bersama 3 kotak yg berisi kad kawin....Niat di hati nak naik kete je, tp disebabkan dh beli tiket so teruskan je la naik bas....TQ so much utk adikku kerana tlg bawakkan kotak2 tersebut....(^_^)

Balik kali ni juga ada misi tersendiri n ada yg berjaya dilaksanakan n ada yg x kesampaian disebabkan kesuntukan masa.....Sabtu lepas lepas Zuhur kami sekeluarga ke Greentown, misi pertama adalah utk menghantar laptop adikku utk dibaiki....pastu kami ke Kamdar utk mencari langsir rumah....Alhamdulillah akhirnya bertemu jua dgn yg berkenan di hati....Walaupun kedatangan ke sana dgn membawa bersama si tecik Alya, mujurlah dia xde byk ragam wpun hakikat sebenarnya dia dh mengantuk sesgt.....masuk je kete, x smpi 5 minit dia zzzz.....Malam tu bermula misi ku utk melipat kad kawin.....awalnya aku hanya mampu agihkan utk pihak lelaki n perempuan pastu bersambung keesokan arinya plak....

Ahad tu disebabkan aku perlu memasak tengahari, maka misi kad tergendala sekejap....mmg aku plan nk lipat siap2 supaya memudahkan bapak utk menulis n edarkan kad nanti...menjelang ptg, abg Man n kak Fiza hulurkan tgn membantu.....cepat je terasa siapnya n finally dh siap pun semua kad dilipat n tunggu masa utk di tulis n di edarkan.....Misi yg x tercapai adalah utk mengambil bekas hantaran dari makcik....Insya-Allah akan menyusul minggu2 seterusnya....misi sekarang adalah utk membeli brg2 hantaran secara berkala n reki-reki design utk hiasan bekas hantaran nanti.....(^_^)


Wednesday, October 20, 2010

Selamat Hari Lahir mak.....(^_^)

Pic taken time Umrah x lama dulu

17 Oktober yg lepas (Ahad) adalah hari ulangtahun kelahiran mak yang ke-58.....semoga mak dipanjangkan lg usia, dikurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan lagi rezeki...Amin....


Memandangkan minggu lepas kedua ibu bapaku datang ke Putrajaya....maka kami adik beradik berpakat berkumpul di rumahku.....Petang Sabtu abg Ji mula dtg dgn isterinya, lepas Asar baru abg Ei smpi beserta dgn keluarganya....First time Amni ke rumahku, hehehe.....Usai solat Maghrib, kami pegi mkn kt area Putrajaya....niat di hati nk mkn2 kt area Bangi, tp disebabkan brg nk dtg, so kami pegi mana2 yg berhampiran jer....Sedang mkn2, abg Ei keluarkan hadiah n diberi kepada mak....hadiah dari kami anak beranak....hadiah berupa seutas gelang tgn silver bertatahkan batu....thanks kak Izlina sbb pilih yg sesuai dgn mak....mak kelihatan gembira malam tu n kami adik beradik juga tumpang gembira.....love u mak.....

Esoknya kami ke Puchong utk melihat perkembangan rumah abgku, Ji.....otw balik singgah sekejap di Dominos Subang Jaya......sekali lg mkn2 meraikan ulangtahun kelahiran mak......berselera je tgk mak mkn n mak gembira......mudah2an mak sentiasa dilindungi n ceria2 selalu.....

Monday, October 18, 2010

Officially sudah berpindah


Alhamdulillah mggu lepas secara rasminya sudah bergelar warga Presint 15.....

Walaupun ari Isnin aku demam panas n MC smpi 3 ari tp syukur minggu lepas berjaya setelkan urusan perpindahan.....Jumaat yg lepas juga mak bapak dtg cni n buat kali pertamanya kami tido di sana...Terima kasih yang x terhingga kepada mak bapak yg sudi datang n teman belikan brg2 keperluan rumah....Abg2 n adik yg dtg membantu mengalihkan perabot, cuci rumah, lap perabot n sumbangan dr segi kewangan....juga kepada sepupu n sahabat baikku yg membantu packing mempacking brg n baju n unpack....


Lewat mlm td, barula selesai semua urusan....mlm ni adalah misi membeli brg2 dapur utk memulakan tugas sbg kakak yg menjaga kebajikan adiknya...cewah, hehehe.....

Monday, October 11, 2010

Bz berpindah...

Ruang tamu ku dgn tema merah n hitam

Ruang dapurku

Dapur lagi

Bilik ketiga, juga digunakan utk menyimpan bahan bacaan n bilik utk solat

Salam pagi Isnin yang penuh indah....

Minggu yg baru berlalu aku laksanakan dgn misi berpindah rumah......Pagi Sabtu, seawal pagi dah bangun n kemas2 brg spt buku2, dokumen2 utk dibawa pindah....Dlm kul 11 pagi baru gerak ke rumah baru....otw ke sana, Abg Ei kol bgtau diapn br nk gerak dr Taman Tun dgn Yana n Akmal...dlm kul 12 lbh abg Ei smpi.....

Misi mencuci disambung dgn sesi mengelap tingkap, mencuci tandas...jenuh jugak bila rumah byk tingkat nih....Mujur Yana membantu n tersangatla ringan tulang utk mengelap tingkap....dlm kul 1 lbh, adikku pula bgtau nk dtg....so apalagi, kami kirim belikan makanan la jwbnya.....sementra menunggu adik smpi, kami teruskn mencuci n mengemop lantai smpi la jam 4.00 ptg org perabot kol nk dtg......Elok je perabot smpi, adikku pn smpi....Selesai punggah2 perabot, kami mengisi dulu perut kami yg terasa kelaparan....pastu br continue susun perabot n lap2 perabot...dlm kul 5 lbh, abg Ei minta diri nk balik memandangkan Akmalpn dh mengantuk n meragam.....Tinggallah aku n adikku berdua n menyambung menyapu n mengemas umah....pastu kami ke Mydin berdekatan utk membeli serba sedikit brg keperluan rumah....Kul 7 mlm baru adikku pulang n aku pula gerak ke Putra Height rumah sepupuku....

Pas Maghrib kami ke kedai brg2 plastik dekat dgn rumah....duk beli mcm2 smpi 2 bakul tanpa sedar rm300++ jugak la hbs mlm tu......sblm blik rumah, pekena roti canai sat.....smpi je rumah rasa sakit2 badan mula melanda n x lama jer baring terus zzzz....

Pagi esoknya adalah misi ke Mydin, membeli brg2 dapur n kelengkapan rumah serba sedikit.......pas Zuhur baru gerak ke Putrajaya.....kemas2 brg2 yg dibeli, lap dinding yg comot2, pastu sapu rumah baru la dpt rest....

Misi minggu ini plak adalah membeli brg2 elektrik.....oh, di kesempatan ni nk ucapkan terima kasih x terhingga buat keluargaku terutamanya mak bapak yg memberi sokongan moral n mental buat diri ini...terima kasih juga utk abg2 n adikku kerana menghulur sumbangan dr segi tenaga n wang ringgit.....kepada sepupuku yg memberi sumbangan tenaga n last but not least kepada tunang yg memberi sumbangan kata2 semangat, kewangan dan tempat mendengar segala keluhan....love u all very much....!!


Monday, October 4, 2010

Syukur n gembira sangat....(^_^)

Ruang dapur

Ruang Tamu

Bilik utama


Maaf sesgt sbb dh lama x update...mmm, ntahla mcm x berapa ada mood sgt....nk kata bz sgt x jugak, tp entahla mmg mood swing ckit...ekekeke...
Ok, nak story plak nih....ari Isnin lepas time2 lunch mcm tu aku sesajala bukak email ofis sblm aku rehat...sekali dpt email dr BPH...dup dap jgk la berdebar sbb takut permohonan atau rayuan ditolak...sekali email tu minta aku ke BPH dgn kadar segera utk amik dokumen....syukur Alhamdulillah n terasa girang di hati....

Pas lunch akupn ke BPH......ari pertama aku setelkan dokumen2 jer.....target nk amik kunci dlm mggu seterusnya tp bila tgk2 semula jadual n ditambah plak dgn sesi Parlimen dh nk bermula semula so aku amat pasti yg aku akan bz....so aku perlu setelkan mggu tu jugak tp dlm keadaan yg slow n steady jer....nk amik cuti terasa sayang....so aku amik masa time rehat jer la utk berkejar ke sana n ke sini.....ari seterusnya aku ke Anjung utk byr deposit TNB.....time ni berbelah bagi nk terus ke Salak Tinggi ke x....disbbkan masa rehat masih ada, aku inform boss masuk lewat ckit n terus ke Salak Tinggi utk byr deposit SYABAS.....esoknya g byr deposit umh n submit form kt BPH.....ari Jumaat dh dpt kunci...syukur Alhamdulillah...

Ptg Jumaat, buat kali pertama aku menjejakkan kaki ke rumah baru.....mengadap ke bukit, terasa aman n damai je bila ditiup angin sepoi2 bahasa......

Esoknya lepas hadiri jemputan open house, aku ke Mydin beli barang2 utk cuci umah.......hantar kt umah sat sblm gerak balik.....oh ye, time nk anta brg tu aku realize yg jiran sblh dh pindah....lega rasanya bila tgk kt sebelah dh ada org...so ada keberanian ckitla kalo nk pi sensorang....

Ari Ahad tu sekali lg hadiri jemputan open house.....lepas tu ke Carrefour beli brg ckit n terus ke rumah baru.....mula sapu2 sampah n pastu mencuci......mula2 ingt nk mop dapur jer, tgk jam baru kul 6.15 ptg....apalagi, akupn lajakkan ke ruang tamu.......siap2 semua dlm kul 6.45 ptg.....br nk balik, abg Ji kol bgtau dh ada kt area Alamanda.....so akupn tggu dia kt bawah....bwk dia masuk umh baru n dia perbetulkan kunci tingkap yg aku x reti cemana fungsinya.....thank u bro.....

So, misi mggu ini adalah utk cuci bilik, bilik air n tingkap.....hopefully dpt setelkan sblm mak bapak dtg....hehehe




Thursday, September 23, 2010

Corat coret Raya (gambar)

Tahlil di Kampung Pulau Pisang pada Raya Kedua

Acara Remaja Perempuan (masih remaja tau)...dpt no.3, horeyy

Acara Remaja Lelaki

Acara utk yg Sekolah Rendah n Menengah


Alya kt umah Pak Yin

Bapak yg patriotik naik sepeda ke Jamuan Raya Negeri Perak

me n Alya yg menunggu saat utk zzz

Sambutan Hari Malaysia n Jamuan Raya

Majlis Akikah n Cukur jambul Amni Insyirah

new member in our family, Amni Insyirah

Yana, Alya n Akmal

Wednesday, September 22, 2010

Corat coret Raya kali ini...

Memandangkan tahun ini giliran abang2 beraya belah mertua masing2 dulu, maka Raya pertama agak sunyi n feel pn sedikit kureng....namun tetap diraikan dgn penuh kesyukuran, Alhamdulillah....
aku mula cuti raya pada hari Rabu, so lepas berbuka ari selasa tu terus ke Kota Damansara amik adik aku n gerak balik.....walaupun niat di hati x mau tdo utk temankan adik, tp x boleh bertahan juga......dh smpi kt Tanjung Malim aku lena wpun kt tgn mcm2 makanan ada, hehehe....Selamat smpi di Ipoh jam 1.20 pagi......
8 hb 9 - program pagi ni adalah untuk membuat tempeyek....kuih ni satu2nya kuih yg wajib dibuat...selalunya tunggu semua balik baru buat, tp memandangkan abg2 dh kawin, terpaksa la buat jugak wpun x cukup kakitangan....mula menggoreng jam 9 pagi n siap jam 3 petang.....petang tu mmg x larat dh nk masak so beli siap je....
9 hb 9 - memandangkan agenda raya pertama untuk berjalan je, so xdela masak byk sgt ari memasak nih....mak masak rendang ayam, rebus nasi impit n buat puding koktail....aku plak buat kek marble n kek batik biskut marie....Mlm tu ajar bakal adik ipar buat kek marble n kek batik n kami tdo smbl sembang2 jam 2 pagi agaknya, hehehe....owh ye, adala insiden memilukan ptg tu di mana jari kaki aku terkena besi adunan mixer tuh...mula2 rasa sakit sgt, lama2 smpi lebam dbuatnya....akibatnya ari raya pertama wpun pakai sandal, aku masih berjalan terhencut-hencut......
10 hb 9 - Raya pertama pas solat Raya beraya sekitar kawasan rumah, ziarah jiran tetangga....balik je rumah ada tetamu sampai iaitu keluarga Mak Nyah, kemudian keluarga Obek Salim.....lepas Solat Jumaat baru kami keluar itupun dah jam 4 petang....destinasi pertama adalah ke Tanah Perkuburan Gurap....Bacaan Yasin dibacakan buat kedua2 arwah Wah Lelaki dan Wah Perempuan...kemudian kami ke rumah Obek Embi dgn makanan yg dijamu adalah nasi tomato...yummy...seterusnya kami ke Taman Meru, Jelapang ke rumah Pak Joi, Opah Anjang....menjelang Maghrib kami ke rumah Mak Long.....disebabkan ada tetamu nk dtg rumah, kami balik ke rumah n terus prepare menu utk dibawa balik ke kg keesokan arinya....
11 hb 9 - Raya kedua kelazimnya adik beradik mak berkumpul di kampung Pulau Pisang...seronok dapat jumpa sedara mara n sepupu2 yg jarang sgt dpt bersua muka...tahun ni adalah tahun pertama utk Generasi ketiga arrange semua hal....so aku menjadi AJK acara n tugasan aku n adikku adalah utk sediakan sandwich......selesai semua acara jam 3.00 petang n seterusnya jam 4.00 petang ada perjumpaan besar keluarga Imam Manas (kiranya moyang aku belah mak) n selesai perjumpaan jam 6.30 petang.....sempat beraya umah Mak Yang sblm gerak balik ke Ipoh....mlm tu masing2 zzz awal.....sblm zzz, aku rebus keledek n daging utk masak esok ari......kesian tgk mak n bapak yg keletihan, so aku tdo lewat ckit pn xpe.....smbl tggu daging n keledek empuk, sambil layan fb....
12 hb 9 - arini abg2 aku akan balik Ipoh, xcitednya rasa....kami sekeluarga buat open house kiranya...menunya adalah mee rebus, sate, lemang n nasi impit, rendang ayam n kuih muih.....tetamu mula dtg jam 10 pagi smpila ke 11 mlm....penat tapi menyeronokkan tambah plak semua abg2 dh balik maka meriahla rumah dgn suara....
13 hb 9 - smbg beraya plak kali ni disertai dgn keluarga abg Man n abg Ji....destinasi pertama adalah rumah Obek Ende dgn menu laksa n mee kari....seterusnya ke rumah obek Salim di Rapat Jaya dgn menunya bihun sup.....seterusnya kami ke Sungai Raia ke rumah bakal mertua dgn hidangan laksa....mmg sedap, kuahnya pekat....smpi teringat2 dibuatnya.....Next destination ke Tambun umah Mak Mun, solat n mandi2 dan menu dihidang adalah Laksa.....seterusnya ke rumah Mak Nyah dgn hidangan mee rebus dan yg terakhir ke Meru Raya ke rumah Mak su dgn hidangan capati dan laksa....mmg hari laksa sedunia nampaknya, hehehe.....
14 hb 9 - lepas Zuhur smbg beraya lagi....kali ni keluarga abg Man je
ikut....oh ye keluarga abg Ei x dpat join beraya sama sbb kak izlina masih dalam pantang.....destinasi pertama adalah ke Kampar umah pak Yin, seterusnya ke rumah Mak Yang semula n solat maghrib di sana, n ke rumah Chik Jai pas tu.....sebelum balik, kami ke Pengkalan beraya umah Chik A'a.....otw ke Pengkalan aku dh terbaring kt belakang sbb ngantuk sgt.....
15 hb 9 - memandangkan pagi ni abg Ei n abg Ji nk balik ke KL semula, so pagi tu kami masak nasi lemak....yummy sedapnya....abg Ei n abg Ji balik dlm jam 10 pagi...kebetulan aritu hujan lebat di Ipoh, sejuk je rasa.....tghari abg Man dtg n kami sekadar layan tetamu2 yg dtg ke rumah jer aritu....
16 hb 9 - cuti ari Malaysia.....kami ke Dataran Ipoh sbb ada jamuan raya.....sekadar memeriahkan suasana, hehehe...dpt mkn mee rebus, mee kari, murtabak n lontong...sedap2 belaka...
17 hb 9 - kena jaga Alya mcm biasa memandangkan mama n baba dia dh mula keje.....sib bek Alya ok je aritu x byk ragam....
18 hb 9 - ke KL menghadiri majlis Akikah Amni Insyirah.....mkn kambing panggang n nasi bukhari.....pas Maghrib beraya ke rumah Tok Su Osman......
19 hb 9 - beraya kt rumah abg Kerul...ptg balik ke Putrajaya....
Tamatla corat coret raya tahun ini...mudah2an kita bersua lg dgn Ramadhan yg akan datang, insya-Allah....

Selamat Hari Raya


Walaupun arini dah ari ke-12 kita beraya namun aku tetap nk ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua kawan2.....maaf Zahir Batin andai ada silap dan salah sama ada sedar atau x sedar...


Monday, August 30, 2010

Berbuka Bersama Keluarga

makanan kami

Aksi Alya di rumah

Akmal yg mkn kuih2 sblm org len berbuka


Jumaat lepas, kami sekeluarga berpeluang berbuka bersama....thn lps mlm raya barula kami sekeluarga dpt berkumpul semua utk berbuka....tp thn ni walaupun ketiadaan kak Izlina (yg masih berpantang) n abg Man sekeluarga namun masih dirasakan meriah...meriah sbb melihat telatah Akmal yg x boleh duduk diam.....

Hbs je time keje aku terus ke ERL menuju ke Asia Jaya....rasa mcm mau pitam dbuatnya beratur pjg2 kt KL Sentral.....time ni la baru rasa nyesal awtla x check baki touch n go ada berapa, sekali scan2 x lps plak sbb baki x mencukupi...terpaksa la beratur jugak, huhuhu....wpun pergerakan cepat je, tp ada gak manusia2 yg sesuka ati wat muka tembok tetiba jer masuk kt celah2 kaum dia....aduh, ada gak manusia mcm ni yer.....sekali lg dugaan bila yg beratur kt depan aku adalah pasangan GAY.......dunia makin dh hampir nk kiamat, di khalayak ramaipn dorang leh plak nk bermesra alam, eeee geli doh....aku langsung x nk pandang muka2 deme nih.....time kt LRT sekali lg dugaan bila ada pasangan couple yg lgsg x menghiraukan org keliling....dgn penuh selamba nya dorang peluk cium.....sekali aku terpandang pastu terus dh x toleh....tgk makcik2 n org len semua buat pandangan sinis kt pasangan tuh.....mmg xde kesedaran sivik betul ar dorang ni, langsung x peduli org sekeliling....haisshhh....

Smpi kt stesen Asia Jaya, x lama lps tu adik aku smpi....br borak2 sekejap abg Ei pn smpi n kami terus ke PJ.....actually x ingt lak nama restoren tuh tp berhadapan dgn Masjid Bulat....kali kedua mkn kt ctu, makanan dia pn ok n berbaloi.....sementara tggu masuk waktu berbuka rasa terhibur je dgn telatah Akmal....kdg2 dia dgn selamba jer pi baring la, time org len duk mkn dia g kt tmpt org len pastu g ketuk2 kerusi org....ada sekali tu, dgn penuh selamba jer Akmal pi duduk kt meja org len n mkn kt ctu plak....Akmal Akmal...

Sblm balik Ipoh, singgah Taman Tun melawat kak Izlina...smpi2 kak Izlina br turun tangga bwk Amni turun.....Amni tido jer, dh ada iras2 kak Izlina jer bila tgk...walaupun bertukar tgn beberapa kali, Amni tetap lena.....sesekali Akmal mengamuk sbb nk dukung adik dia, padahal Almal dh ngantukpn.....

Dlm kul 9 lbh kami gerak balik Ipoh dgn mak n bapak sekali.....3 mggu berturut2 balik Ipoh, nampaknya mggu ni x balik sbb dh nk dekat cuti raya....yeaaayyy....(^_^)

Thursday, August 26, 2010

Sedangkan Laut Lagi kan Berubah...


Salam pagi Khamis....


tgk tajuk mcm suspen jer, hehehe....actually arini nk stori psl my boss (x psl2 boss pn masuk dlm blog aku kn)....al-kisahnya mcm ni, kiranya sudah hampir 3 tahun aku mendapat boss chinese, tup2 tiba2 satu ptg kwnku (Sandy, merangkap PA boss ku-Dr Chen Chaw Min) hubungi ku....di kala2 nk balik, dia khabarkan kepadaku yg boss kami akan bertukar....HAAAA, mmg terkejut besar dbuatnya, kebetulan aritu my boss x masuk ofis sbb ada meeting kt luar....tetiba ada rasa x best n sedih sgt2......


Actually byk kenangan n tunjuk ajar yg boss aku berikan kepada aku, meh kita stori ckit antara kenangan2 n tunjuk ajar yg penah diberikan kpd anak didiknya ini...


~ Aku lapor diri 13 Mei 2007, awl bln Mei aku mendapat boss iaitu Dr n sesi suai kenal....time ni aku ingat satu2nya nasihat boss padaku...katanya kalo kau xde keje, ko pegi library, it's good 4 u...i ok je kalo ko xde kt tmpt n baca buku kt library....(wpun my boss bhskan diri "aku" "kau" tp bg aku itu merapatkan lg komunikasi antara boss n ank buahnya n yg penting my boss tersgtla sempoi....


~ Ada sekali tu my PSU g DPA so beban keje aku agak berat juga n kdg2 kena buat new thing....ada sekali tu boss bg keje dh time2 nk balikn dlm masa yg sama dia sdg stress sbb byk pindaan akta yg perlu dilakukan...boss bg keje n aku plak time 2 x berapa clear dgn arahan yg diberi....smpi beberapa kali ada je pindaan...smpi ke 1 tahap, apa yg aku buat x menepati apa yg dia nak....so secara x sengaja dia tggikan suaranya buat kali pertama.....tersentuhnya rasa hati time tu n tanpa sedar aku nangis sebaik keluar n dh bg final result spt yg dia inginkan.......Esoknya, seawal pagi aku ke biliknya utk hantar tugasan2 lain yg dh disiapkan n tiba2 boss minta maaf sbb smlm tggikan suara.....katanya "aku minta maaf smlm marah2 kt ko plak, aku bkn nk marahkan kau tp aku tgh stress sbb org atas push2 n kita x ckp kakitangan...hopefully lepas ni kita buat keje sama-sama, kau tolong aku n aku tolong kau"....elok je keluar dr bilik boss, sekali lg aku ternangis....x sangka lak boss minta maaf n aku x kisahpn sbb aku tau dr pengalaman tu byk mengajar aku....


~ Ada masa-masa boss membawa anak2 buah dia mkn2 kt luar....time mkn ni mmg kami enjoy sbb time ni la boss akan berstori mori dgn kami ttg hal luar dr bidang kerja...mmg enjoy sesgt....(^_^)


~ Kali pertama aku ke Parlimen utk bertugas dibawa oleh Dr...bkn setakat balik sesama, Dr siap bwk2 ke sekitar Parlimen n tunjukkan tempat2 yg septtnya aku tau...smpikan surau kt mana pn Dr tunjukkan....otw balik ke ofis, aku ikut Dr dsbbkan Dr kata susah nk dpt teksi dr ctu.....balik sesama kami bercerita mcm2 perkara....dr ctu jugala Dr tau yg aku ni anak bapak sbb ke manapn aku pegi aku akan anta report kepada ayahku.....n Dr akan praktikkan benda yg sama utk ajar anak2nya.....


~ Dr byk mengajar aku berhubung dgn org2 luar...dia memberi kebebasan kpd ku berurusan dgn org2 agensi smpikan penah sekali Ketua Pengarah agensi menghubungi ku...wah, serasa mcm x percaya plak, hehheeh.....n aku juga dibawa berjumpa dgn boss2 agensi jika ada taklimat yg besar n aku membantu seadanya...kiranya pendedahan yg terbaik buat diriku.....


~ Dr meletakkan kepercayaan kpd ku dlm memberi tugasan di mana kalo tugasan yg memerlukan pertimbangannya, tanpa perlu baca dia akan tandatangan...kdg2 risau jgk kalo2 ada kesalahan, tp disebabkan kepercayaan yg diberi dia terus tandatangan...thank u boss!!


~ Momen akhir pada hjg bulan Julai, aku n boss ada Training kt Pullman...time tu jugala kami bekerjasama dlm kumpulan n aku diberi peluang oleh boss utk menyertai sdgkan kalo aku lihat semua peserta yg lain terdiri dari mereka2 yg bergelar boss....tp Dr x penah membuatkan aku rasa rendah diri dgn cara melibatkan diri dlm memberi pendapat, pandangan dan idea....Thanks again Dr di atas kesempatan yg diberi.......


Smlm setelah tidak lagi bergelar boss padaku lagi, Dr minta aku buatkan satu tugasan berhubung dgn agensi.....berulang kali dia minta maaf sbb menyusahkan aku........dh dpt input seperti yg dikehendaki, aku hantar kepadanya.....sempat kami berbual seketika, n Dr tetap bertanya keadaanku skrg, khabar diriku n perkembangan.....bila aku khabarkan yg aku akan kawin hjg thn ni n pelawa dia, Dr kata aku pegi kalo ko dtg jumpa aku.....berkali2 aku katakan yg aku pasti akan jumpa Dr...tp dia tetap katakan mana tau ko dh x nak jumpa aku lg, huhuhu sedey plak rasanya......Walaupun Dr akan senyum setiap kali terserempak dgn ku, tp aku tau dlm hatinya tidak seperti mana yg tergambar pada luarannya....sblm ditukarkan, aku perhati Dr dh demotivated n dia cuba elakkan diri dr berada di pejabat...kesian kt Dr, mudah2an perjuangan Dr akan beroleh kemenangan.....n aku akan sentiasa mengenang setiap jasa Dr pada diriku...TQ boss!!

Monday, August 23, 2010

Mandi Junub / Mandi Wajib

by Azarudin Bocheh on Thursday, August 5, 2010 at 11:36am

Telah dipastikan bahawa terdapat terlalu ramai dari kita yang tidak sah mandi wajibnya...saya kongsikan artikel ini untuk semuanya...sila share atau copy di blog masing-masing..terima kasih-azarudin bocheh.

Assalamualaikum, Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM. Mandi wajib yg betul….. Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini. “Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .

Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah. Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.” Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan. Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah. Mengenai rukun mandi wajib yang ke-2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke-3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh. Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah. Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut. Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. D

alam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza. Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam. Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) . Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

Panduan Tambahan

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.

2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.

3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).

4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.

5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Rahsia 13

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.

Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”

Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Monday, August 16, 2010

Ahli Baru dalam keluargaku...(^_^)


Alhamdulillah, Jumaat 13 Ogos 2010 lahirlah ahli yang ke-14 dalam keluargaku apabila lahirnya Amni Insyirah pada jam 3.00 petang dengan berat 3.05 kg....Syukur sgt2 kedua2nya selamat dan ptg semalam kak Izlina dgn baby dh keluar dr hospital....Skrg kak Izlina menghabiskan tempoh bersalin di rumah mamanya, mesti x hbs pantang kak Izlina akan mula bekerja semula.....kak Izlina ni mmg workhaholic orgnya, x reti duduk diam....2 minggu sblm bersalin, sempat lg agensi dia organise family day kt Rawang yg mana aku x dapat g dsbbkan tugasan keje....


Pada 6 Ogos sepatutnya kak Izlina perlu operate memandangkan baby melintang, tp kuasa Allah mengatasi segalanya di mana pada 5 Ogos waktu check up, baby dh pusing n dh turun ke bawahpn cuma x engage lagi jer....Isnin 9 Ogos, jam 3 pagi kak Izlina ke hospital sbb rasa contraction...pegi2, Dr kata lmbt lg bersalin so balikla rumah tp abg Ei x keje aritu sbb nk standby katanya.....Ari Selasa kak Izlina kembali bekerja semula n sempat berpuasa selama 2 ari sblm pada pagi 13 Ogos, abg Ei text bgtau kt hospital n minta doa2kan keselamatan kak Izlina n baby.....Alhamdulillah usai solat Jumaat abg Ei ke hospital semula n time tu kak Izlina dh mula sakit2 nk bersalin...jam 3 petang, Amni selamat melihat dunia......x sabar nk tgk telatah Akmal bila dh ada adik baru.....Pagi sabtu sempat bervideo call dgn abg Ei, tgk2 abg Ei tgh dukung Akmal....mesti kena pegang Akmal sbb dia lasak n lincah orgnya, kalo x di awasi risau lak di lepuk adiknya nanti....


can't wait to see my new niece...semoga kak Izlina cepat sembuh n Amni membesar sihat dan menjadi anak yg terbaik buat kedua ibu bapanya, Amin

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan kembali lagi...

Alhamdulillah, dipanjangkan lagi umur utk bertemu dgn Ramadhan pada tahun ini...mudah2an Ramadhan ini adalah yg terbaik buat diri ini...Ramadhan thn ni jugak mungkin merupakan Ramadhan terakhir bagi diriku bergelar bujang...insya-Allah thn depan jika dipanjangkan lagi umur akan menyambut bulan Ramadhan yg penuh keberkatan ini dgn seorang lelaki yg bergelar suami....(^_^)
Di kesempatan ni, nk ucapkan Salam Ramadhan buat semua....semoga Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yg terbaik buat kita semua...sama2 kita amik peluang keberkatan di bulan ni utk melakukan amal ibadah sebanyak mungkin.....bukan setakat puasa menahan lapar dan dahaga, tp kena puasa semuanya....mudah2an amalan yg kita lakukan diterima oleh-Nya, Amin mudah2an....

Thursday, August 5, 2010

Tertunai juga akhirnya...


Last week balik dr outstation kt Seremban ari sabtu, terus ke Kota Damansara...tambahan plak mak bapak ada kt sna jugak....So dapatla bermalam beberapa ari kt umh abg Ei n dalam masa yg sama menunaikan hajat Yana yg mahukan aku tdo kt sna lama ckit....bkn setakat 2 mlm jer, tp extra 2 mlm lg bila aku kena ke INTAN semalam aku stay umh abg Ei jer....seronok la Yana bila aku tdo sana lama....setiap aripn sesekali aku usik dia kata mlm ni Chik Ya nk tdo dgn Akmal plak, terus di tariknya muka masam...pg td sbb dh nk balik, kena ckp elok2 dgn Yana bgtau yg aku perlu keje so x dpt tdo sana lg dan dia setuju....(^_^), good girl....


Lg 2 minggu kak Izlina due, aku tgk makin manja lak Akmal....pantang x dituruti keinginannnya mesti dia merajuk smbl tutup muka pastu nangis....alahai, si tomey nih geram lak nengoknya.....mlm td mama dia marahkn dia sbb dia main kt tong sampah, apa lg terus dia merajuk n nangis2...akupn pujukla dia sbb x smpi ati tgk dia nangis lama2, sekali dia angkat muka n tgk aku pastu dia smbg tutup muka smbl kata, Chik Ya x payah la.....mksdnya x payahla pujuk dia sbb dia nk mama dia yg pujuk jgk sbb mama yg buat...hehehe, terhibur sungguh tgk telatah dua org nih......


Btw, x lama jer lg Akmal dh nk ada adik...mudah2an Akmal n Yana jadi abg n kakak yg baik k....jgn kasar2 dgn adik plak nanti....love both of u very much....


p/s:

smlm timbang berat, naikla plak jadi 51 kg...adehhh, rasa mkn dh kurangkan pn kuantiti, cemana yer???


Wednesday, July 28, 2010

weekend @ Ipoh

sepupuku, Elin...

bersama dgn sepupu gak Elin n Anum

Jumaat lepas, pas keje aku terus gerak g amik adik kt Puchong...baru je nk gerak, boss call bitau suh attend Program Corporate Sailing Teambuilding (haish, apa ke benda lak ai) ari Isnin n Selasa....so antara rela n terpaksa aku setuju gak, saya yang menurut perintah, hehehe...pas Maghrib terus gerak ke Putra Height plak utk amik sepupu...memandangkan harga minyak dh naik, kami mengamalkan amalan berkongsi kenderaan...hehehe...

Pagi Sabtu tu, awal pagi dh terbangun sbb ada majlis pertunangan sepupuku di Tambun...(tahniah Elin, dh x lama jer lg dh nk jadi isteri org)....jaga la ikatan ni baik2 n semoga tabah n sabar mengharungi dugaan sepanjang bertunang ni.....maka berjumpa la kami sedara mara sbb bkn senang utk kami berkumpul ramai2 selain raya kedua.....

Ari Ahad, sekali lagi aku menghadiri kenduri ustaz yg mengajarku mengaji, pak Usop...garang ooo, smpi ada 1 masa aku siap pki seluar tebal kt dlm sbb kalo kena rotan idakla sakit sgt....Alhamdulillah berkat didikan Pak Usop, aku kenal la hukum2 tajwid n sesekali join tahtim (betul ke ye perkataan tu, dh lupa lak) bila ada di antara kami yg dah tamat Quran...(^_^) Time kenduri ni jugak aku berjumpa dgn bakal keluargaku (insya-Allah)....niat di hati nk balik ke Putrajaya ptg tp memandangkan hujan lebat ptg tu so lepas Maghrib br gerak blk.....Amik sepupu kt kampung, sempat lg mkn durian sblm gerak balik Putrajaya n smpi putra Height jam 12.45 mlm.....sib bek dh prepare semua brg, so esok g training terus gerak dr umh sepupu jer....

Isnin - ari pertama kursus, tgk semua org besar2 dr segi pangkat nya...(terasa gak diri ini kerdil, tp maintain cool)...ptgnya adalah ari yg paling bermakna sbb buat pertama kalinya aku menjejakkan kaki di kapal layar (kapal yg dgunakan utk pertandingan Monson Cup nanti)...wpun jenuh nk memahami dialek org Aussie nih, tp Alhamdulillah kami berjaya mengemudi kapal layar n berjaya smpi ke jeti semula.....Thanks to Dave n Minli (betul ke x ntah ejaan nama yg sorang tuh)...actually latihan ari ni adalah persediaan utk perlumbaan pd keesokan arinya.....huhuhu


ni contoh kapal yg dgunakan masa bertanding, bkn time training aritu...ehehhe


Selasa - memandangkan pagi tu angin x seberapa ada, so pertandingan dimulakan selepas solat Zuhur.....di panah panas terik kami siapkan kapal n test dulu...ternyata angin x seberapa ada sgt....setelah lama berlegar2 kt tengah tasik Putrajaya tu, barula angin ada n perlumbaan dimulakan, yippie yippie.....1st round kami dapat tempat kedua, bekerjasama dgn pasukan yg aku dh kenal so komunikasi lbh senang sebnrnya.....then kami swap (bowman n grinder), iaitu aku n team mate aku Abdullah....so bergilir2 la kami berdua naik ke kapal lain plak...kapal terakhir adalah pengalaman yg plg mencabar bg ku sbb time 2 angin kuat sgt so tugas aku semakin mencabar...x sempat nk minum air setegukpn sbb duk kena tukar tempat ke kiri n ke kanan, nk kena pusing grinder lg naik terduduk aku dbuatnya....at last, aku bertukar posisi dgn penarik tali...pun penat dbuatnya smpi jari terluka.......mujurla atas keprihatinan trainer, pertolongan segera diberi......mmg pengalaman yg best...terima kasih kpd BSN sbb beri peluang kepada kami...(^_^)